Vrije Geluiden

Via Crucis - Reinbert de Leeuw

Vrije Geluiden

Via Crucis - Reinbert de Leeuw

Vandaag is Reinbert de Leeuw, pianist, componist en dirigent 75 jaar geworden. Al decennia lang is hij een spil in het Nederlandse muziekleven. Vrije Geluiden eert deze nestor van de eigentijdse muziek.

Reinbert de Leeuw heeft al heel lang een fascinatie voor de latere werken van Liszt, in het bijzonder het Via Crucis. In 1984 voerde De Leeuw voor het eerst Via Crucis in de versie voor koor en piano uit, wat hem een Edison opleverde. Reinbert de Leeuw noemde een D in de vierde statie `de mooiste noot' uit de muziekgeschiedenis. Na lang aarzelen heeft hij deze Via Crucis versie voor piano opgenomen. Na het verschijnen van de cd had Vrije Geluiden de eer in een volledig leeg Muziekgebouw aan het IJ, met een bijzondere belichting en speciale regie deze elektrificerende Via Crucis op te nemen. Een wonderschone ervaring waarbij het meer dan een religieus werk is, omdat Liszt de grenzen van de tonaliteit verlegt.

Dit fragment is onderdeel van

Vrije Geluiden 8/9/13

Vandaag is Reinbert de Leeuw, pianist, componist en dirigent 75 jaar geworden. Al decennia lang is hij een spil in het Nederlandse muziekleven. Vrije Geluiden eert deze nestor van de eigentijdse muziek. Reinbert de Leeuw heeft al heel lang een fascinatie voor de latere werken van Liszt, in het bijzonder het Via Crucis. In 1984 voerde De Leeuw voor het eerst Via Crucis in de versie voor koor en piano uit, wat hem een Edison opleverde. Reinbert de Leeuw noemde een D in de vierde statie `de mooiste noot' uit de muziekgeschiedenis. Na lang aarzelen heeft hij deze Via Crucis versie voor piano opgenomen. Na het verschijnen van de cd had Vrije Geluiden de eer in een volledig leeg Muziekgebouw aan het IJ, met een bijzondere belichting en speciale regie deze elektrificerende Via Crucis op te nemen. Een wonderschone ervaring waarbij het meer dan een religieus werk is, omdat Liszt de grenzen van de tonaliteit verlegt.