Igor Levit

uit: pianosonate nr. 31 opus 110 (Beethoven)

Igor Levit

uit: pianosonate nr. 31 opus 110 (Beethoven)

De 26-jarige pianist Igor Levit speelt de late sonates van Beethoven als een volwassene. Vijf jaar lang werkte hij als een bezetene aan de emotioneel en fysiek veeleisende stukken.
En nog iedere dag ontdekt hij dingen die een ander licht op de composities van Beethoven werpen. Levit vertelt in geuren en kleuren wat hem een paar weken geleden nog overkwam en speelt daarna het laatste deel van de sonate opus 110.

Dit fragment is onderdeel van

Vrije Geluiden 1/12/13

De Russisch-Duitse pianist Igor Levit (1987) zette zichzelf in 2005 op de kaart. Hij won tijdens de Arthur Rubinstein Competitie in Tel Aviv maar liefst vier prijzen. Inmiddels mag Levit zich BBC New Generation Artist noemen. Een pianist met een 'opmerkelijke artistieke rijpheid' en 'één van de grote solisten van de nabije toekomst'. Zijn debuut cd 'Beethoven, the late piano Sonatas' kwam eerder dit jaar uit. Een gesprek over muziek van de 20e en 21e eeuw die ons allen raakt. Muziekvan.nu wil meer mensen vaker naar muziek van nu laten luisteren en er van laten genieten. Pianist Omer Klein behoort tot de huidige lichting jonge Israëlische musici die van zich doet spreken in de New Yorkse scene. Hij mengt hedendaagse jazz met traditionele stromingen uit het Midden-Oosten. Zijn muziek balanceert voortdurend tussen Joodse en Arabische invloeden en tussen vrolijkheid en melancholie, waarmee hij de spanningen in zijn geboorteland voelbaar maakt.

advertentie