Mostar Sevdah Reunion

Sto te Nema

Mostar Sevdah Reunion

Sto te Nema

Tijdens de Balkanoorlog organiseert een oorlogsradio in Mostar een aantal concerten bij kaarslicht, waarbij verschillende muzikanten bijeen komen om Sevdah – traditionele Bosnische muziek – te spelen. Na de oorlog blijft deze groep muzikanten samen als Mostar Sevdah Reunion.
De groep was eerder bij Vrije Geluiden, toen met de fenomenale zangeres Ljiljana Buttler. The Mother of Gypsy Soul vluchtte eerder naar Duitsland en besloot daar om niet meer te zingen. Totdat ze in contact werd gebracht met Mostar Sevdah Reunion. Ze speelden samen tot de dood van de zangeres in 2010 en maakten twee albums. Nu is de groep terug met een nieuw album Tales From A Forgotten City.

Dit fragment is onderdeel van

Vrije Geluiden 1/12/13

De Russisch-Duitse pianist Igor Levit (1987) zette zichzelf in 2005 op de kaart. Hij won tijdens de Arthur Rubinstein Competitie in Tel Aviv maar liefst vier prijzen. Inmiddels mag Levit zich BBC New Generation Artist noemen. Een pianist met een 'opmerkelijke artistieke rijpheid' en 'één van de grote solisten van de nabije toekomst'. Zijn debuut cd 'Beethoven, the late piano Sonatas' kwam eerder dit jaar uit. Een gesprek over muziek van de 20e en 21e eeuw die ons allen raakt. Muziekvan.nu wil meer mensen vaker naar muziek van nu laten luisteren en er van laten genieten. Pianist Omer Klein behoort tot de huidige lichting jonge Israëlische musici die van zich doet spreken in de New Yorkse scene. Hij mengt hedendaagse jazz met traditionele stromingen uit het Midden-Oosten. Zijn muziek balanceert voortdurend tussen Joodse en Arabische invloeden en tussen vrolijkheid en melancholie, waarmee hij de spanningen in zijn geboorteland voelbaar maakt.