Ton Koopman over Bach - Matthäus-Passion

Matthäus-Passion

Ton Koopman over Bach - Matthäus-Passion

Matthäus-Passion

Organist, klavecinist, dirigent, groot Bach kenner en interpreet Ton Koopman wordt 70 jaar. Om dit te vieren bezoekt hij samen met Melchior Huurdeman de Bachstad Leipzig.

Ton Koopman vertelt over de Matthäus-Passion in de Thomaskirche. Dit meesterwerk van Johann Sebastian Bach ging op deze plek in première.

Dit fragment is onderdeel van

VPRO Vrije Geluiden

Organist, klavecinist, dirigent, groot Bach kenner en interpreet Ton Koopman wordt 70 jaar. Om dit te vieren bezoekt hij samen met Melchior Huurdeman de Bachstad Leipzig. De Matthäus-Passion, de Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium en het overgrote deel van al zijn cantates schreef Johann Sebastian Bach onder andere in Leipzig waar hij de belangrijke functie van cantor aan de Thomaskirche bekleedde. In die heilige kerk zal Koopman orgel spelen ondanks een blessure aan zijn vinger, vertelt hij over de resten in het graf, volgt hij de trap naar boven naar de plek waar Bach zijn Matthäus-Passion voor het eerst dirigeerde en sluiten we af in het Bach Archiv waar likkebaardend wordt gekeken naar een aantal handgeschreven partituren van de grootmeester. Presentatie: Melchior Huurdeman

advertentie