VPRO Vrije Geluiden

ITGWO deel 2

VPRO Vrije Geluiden

ITGWO deel 2

Vrije Geluiden bezocht het festival Into the Great Wide Open op Vlieland.
Vandaag deel 2 Met o.a. Asgeir, gitarist Aart Stroman, de Jamaicaanse Andrew Chin en de jonge Canadese countryzanger Daniel Romano.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nick Mulvey @ ITGWO

vanaf 00:00:59

Nick Mulvey werd bekend met jazzgezelschap Portico Quartet. Met dat kwartet trad hij over de hele wereld op en ontving hij in 2008 een Mercury Music Prize-nominatie voor het album Knee-deep in the North Sea. Ondanks, of misschien wel dankzij, het succes van Portico Quartet besloot Nick het roer om te gooien en de groep te verlaten: Mulvey maakte hij de overstap naar singer-songwriter. De BBC nomineerde hem al voor de Sound of 2014, met meest veelbelovende artiesten voor dit jaar. In mei verschijnt zijn eerste album, waarvoor hij zich liet inspireren door Paul Simon, Nick Drake en Ali Farka Touré. Een charismatische zanger, groot verteller en een tamelijk geniale gitarist.

Brushy One String

vanaf 00:13:42

Brushy One string, Less is more, zo zal de Jamaicaanse Andrew Chin gedacht hebben. Hij heeft namelijk alleen een oude gitaar en een schorre keel nodig om te klinken als een volwaardige band. En zoals zijn artiestennaam al doet verraden, telt zijn gitaar slechts één snaar (!).

Ásgeir

vanaf 00:22:57

Asgeir(1992) is in Ijsland een wereldster. De lyrics van zijn debuutalbum schreef hij samen met zijn 72-jarige vader. Voor zijn album in the Silence liet hij de teksten in het engels vertalen.

Moonface

vanaf 00:32:27

Multi-instrumentalist Spencer Krug heeft zijn sporen al een poos verdiend als pianist, zanger en liedjesschrijver van Wolf Parade (Krug stond in 2010 met Wolf Parade op Into The Great Wide Open), Sunset Rubdown en talrijke andere samenwerkingen en zijprojecten. In 2010 begon hij soloproject Moonface, waarmee hij zich richtte op sfeervolle composities, melodieuze experimenten en virtuoze pianoballades. Laatste album Julia With Blue Jeans On is een parel. Pijnlijk mooie, super intieme, breekbare muziek.

Daniel Romano

vanaf 00:37:26

De jonge Canadese countryzanger Daniel Romano is sinds zijn laatste album Come Cry With Me (2013) een ware hit. De Volkskrant schreef er bijvoorbeeld over: ”Ongeveinsde, ouderwetse Nashvillecountry van nieuw zingend en liedschrijvend herentalent. Een countrysensatie in opkomst.”

Aart Strootman

vanaf 00:42:23

Gitarist Aart Strootman speelde een 4 uur lange uitvoering van Electric Counterpoint van Steve Reich in de bossen van Vlieland tijdens ITGWO 2014.