VPRO Vrije Geluiden

Matthias Havinga, Scherzo Mechanica en Sedaa

VPRO Vrije Geluiden

Matthias Havinga, Scherzo Mechanica en Sedaa

Organist Matthias Havinga heeft hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Bij Vrije Geluiden speelt hij op kistorgel een anoniem werk en een stuk van Sweelinck. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard dat is Scherzo Mechanica, een proejct van geluidskunstenaar Peter Zegveld en Thijs van der Poll. De Mongools-Iraanse groep Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Matthias Havinga (I)

vanaf 00:00:48

Matthias Havinga heeft zijn cd Dutch Delight met hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Hij speelt hier uit: Daphne – 3 variaties – deel I van een anonieme componist.

Mattias Havinga (II)

vanaf 00:02:41

Matthias Havinga heeft zijn cd Dutch Delight met hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Hij speelt hier Malle Sijmen (SWWV 323) gecomponeerd door Jan Pieterszoon Sweelinck.

Matthias Havinga Interview

vanaf 00:03:58

Melchior Huurdeman in gesprek met organist Matthias Havinga. Matthias Havinga heeft zijn cd Dutch Delight met hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Matthias speelt enkele voorbeelden van muziek uit de Gouden Eeuw.

Matthias Havinga (III)

vanaf 00:13:27

Matthias Havinga heeft zijn cd Dutch Delight met hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw opgenomen op het orgel in de Jacobuskerk in Zeerijp. Hij speelt hier Fantasia à 3 in g (SwWV 271) gecomponeerd door Jan Pieterszoon Sweelinck.

Scherzo Mechanica (I)

vanaf 00:18:57

Het project Scherzo Mechanica van Peter Zegveld en Thijs van der Poll met muziek gecomponeerd vanuit het specifieke geluid dat de geluidsinstallaties van Peter Zegveld kunnen voortbrengen. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard. De titel van dit stuk: Blues

Peter Zegveld interview

vanaf 00:24:02

Melchior Huurdeman in gesprek met Peter Zegveld over het project Scherzo Mechanica. De heren maken muziek gecomponeerd vanuit het specifieke geluid dat de geluidsinstallaties van Peter Zegveld kunnen voortbrengen. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard.

Scherzo Mechanica (I)

vanaf 00:28:41

Het project Scherzo Mechanica van Peter Zegveld en Thijs van der Poll met muziek gecomponeerd vanuit het specifieke geluid dat de geluidsinstallaties van Peter Zegveld kunnen voortbrengen. Soms zacht suizend, fluisterend, dan weer loeiend, knallend of gewoon keihard. De titel van dit stuk: Duce

Sedaa (I)

vanaf 00:35:13

De Iraans-Mongoolse groep Sedaa speelt Mongol Nutag. Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.

Sedaa (Interview)

vanaf 00:40:07

Melchior Huurdeman in gesprek met Omid Bahodori.De Iraans-Mongoolse groep Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.

Sedaa (II)

vanaf 00:44:14

De Iraans-Mongoolse groep Sedaa speelt Tal. Sedaa combineert Mongoolse zang met Perzische instrumenten. Het doet denken aan de muziek die ooit klonk langs de historische Zijderoute, maar dan vertaald naar het heden.