VPRO Vrije Geluiden

Bill Laurance, Suzanne Ciani

VPRO Vrije Geluiden

Bill Laurance, Suzanne Ciani

De Italiaans-Amerikaanse ambient-artiest Suzanne Ciani had al op jonge leeftijd succes met haar elektronische muziek. Ze richtte haar eigen bedrijf op, waarmee ze met behulp van een Buchla synthesizer muziekjes ontwierp voor televisiecommercials. Verder maakte ze muziek voor films en tal van platen met elektronische muziek. Ze heeft met haar gebruik van synthesizers nieuwe klanken ontworpen en daarmee de oren geopend voor elektronische muziek als een volwaardige kunstvorm. Componist en pianist Bill Laurance laat horen hoe klassiek en jazz elkaar kunnen ontmoeten. Laurance is mede-oprichter van Snarky Puppy en verzamelaar van toetsenborden. Hij is klassiek getraind, maar het is de 'soulfulness' waardoor hij wordt aangetrokken, niet alleen in de soul, maar in alle muziek. Laurance maakte drie solo-albums, waaronder 'Live at Union Chapel'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bill Laurance

vanaf 00:00:00

Pianist en componist Bill Laurance in Vrije Geluiden. Hij is mede-oprichter was van de wereldberoemde band Snarky Puppy en verzamelaar van steeds meer toetsenborden. Laurance is klassiek getraind maar, het is de ‘soulfulness’ waardoor hij wordt aangetrokken, niet alleen in de soul, maar in alle muziek. Binnenkort staat Laurance voor het eerst in het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij een solo-optreden gaat verzorgen. In Vrije Geluiden laat hij horen hoe klassiek en jazz elkaar kunnen ontmoeten.

Suzanne Ciani

vanaf 00:19:27

De inmiddels legendarische Italiaans-Amerikaanse ambient-artiest Suzanne Ciani, geboren in 1946, had al op jonge leeftijd succes met haar elektronische muziek. Artistiek, maar ook zakelijk: ze richtte haar eigen bedrijf op, Ciani/Musica, waarmee ze met behulp van een zogeheten Buchla-synthesizer muziekjes ontwierp voor televisie-commercials. Verder maakte ze ook muziek voor films, en tal van platen en CD’s met elektronische muziek. Dit jaar kreeg ze de Moog Music Innovation Award toegekend, en daarmee was ze de eerste vrouw die die prestigieuze prijs gewonnen heeft. Volgens de jury heeft zij met haar gebruik van synthesizers totaal nieuwe klanken ontworpen en daarmee onze oren geopend voor elektronische muziek als een volwaardige kunstvorm.

Suzanne Ciani & Bill Laurance

vanaf 00:45:25

Ontmoeting tussen de Italiaans-Amerikaanse ambient-artiest Suzanne Ciani en componist en pianist, mede-oprichter van Snarky Puppy, Bill Laurance.