VPRO Vrije Geluiden

Benny Sings, Remy van Kesteren, Lisa Jacobs

VPRO Vrije Geluiden

Benny Sings, Remy van Kesteren, Lisa Jacobs

Harpist Remy van Kesteren bouwde met virtuoos spel en avontuurlijke projecten een grote carrière op. Op 'Shadows' verkent hij voor hem onbekende genres en laat hij zelfs zijn stemgeluid horen. Hij creëert zijn eigen muzikale wereld met eigen composities: een mengeling van neoklassieke minimal, elektronica en jazz. Violiste Lisa Jacobs koos voor haar CD stukken van componisten uit Scandinavië, gecomponeerd in de Noorse stad Bergen. Muziek met een eigen kleur, een eigen identiteit. Benny Sings bracht zijn zesde studioalbum uit 'City Pop'. Hierop deelt hij inzichten over het leven en de liefde in softrock-liedjes met jazz instrumentatie, piano en zijn kenmerkende stem. In 'Buiten Spelen' een live-sessie van Tarmonica, de muzikale ontmoeting tussen tar-speler Reza Mirjalali en gitarist Hamid Reza Behzadian, beiden afkomstig uit Iran.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Remy

vanaf 00:00:34

Garden And Walls All That It Seems Remy van Kesteren - harp, Morris Kliphuis - french horn, Mischa Porter - drums, Jasper - Synths Harpist Remy van Kesteren (tegenwoordig kortweg Remy) bouwde met virtuoos spel en avontuurlijke projecten in de afgelopen jaren een grote carrière op. Met een aantal eigen composities op zijn resumé besloot hij verder te zoeken naar de kern van zijn eigen geluid. Op een dag vergeet hij zijn harp bij een repetitie en de innoverende muzikant moet gedwongen aan de slag met andere instrumenten, compleet buiten zijn comfort zone. Wat klinkt als het begin van een flauwe mop, levert uiteindelijk een verfrissend sterk nieuw album op: Shadows, waarbij onzekerheid, verkenning en herontdekking leiden tot een nieuw hoofdstuk. Remy verkent op Shadows – met Fink achter de knoppen – voor hem onbekende genres en laat hij zelfs zijn stemgeluid horen. Als klassiek geschoold harpist gaat Remy van Kesteren op ontdekkingstocht naar andere genres, zoals pop, minimal en improvisatie. Hij creëert zijn eigen muzikale wereld met eigen composities: een mengeling van neoklassieke minimal, elektronica en jazz, waarbij de grenzen tussen genres en vormen worden overschreden.

Lisa Jacobs

vanaf 00:15:19

Mariken Zandvliet - piano & Lisa Jacobs - viool Carl Nielsen (1865 - 1931) - uit: Vioolconcert, op. 33 - Praeludium Johan Severin Svendsen (1840 - 1911) -uit: Romance in G, op. 26 Violiste Lisa Jacobs (met aan de piano Mariken Zandvliet) koos voor haar nieuwe CD stukken van componisten uit Scandinavië (twee Noren en een Deen), die gecomponeerd werden in de Noorse stad Bergen. Muziek met een eigen kleur, een eigen identiteit: ‘Ik had al heel veel jaren in mijn achterhoofd dat ik iets met Noorse componisten wilde doen,’ vertelt ze. ‘Het vioolconcert van Nielsen zit al sinds 2007 in mijn hoofd, na ‘t een keer live te hebben gespeeld was ik echt verslingerd. Er zat voor mij een magische kant aan, en hoe meer ik me erin ging verdiepen hoe meer ik die muziek ook ging begrijpen. Het land heeft ook iets heel indrukwekkends, iets ongrijpbaars. Twee jaar geleden heb ik ook in Noorwegen gespeeld. En weet je: de manier van leven is toch heel anders en ook veel dichter bij de natuur. Dat heb ik er als mens wel mee. Ik hou van minder haastig meer puurheid.’

Buiten Spelen - Tarmonica

vanaf 00:34:25

Tarmonica - Mastom Mastom In Buiten Spelen een live-sessie van Tarmonica, de muzikale ontmoeting tussen tar-speler Reza Mirjalali en gitarist Hamid Reza Behzadian, beide afkomstig uit Iran. In deze bezetting met tabla-meester Niti Ranjan Biswas hebben ze een heel eigen sound met sporen uit de Iraanse en Indiase traditionele muziek en de blues.

Benny Sings

vanaf 00:37:25

Benny Sings: Tim van Berkestijn (Benny Sings): vocal/ gitaar, Colin Vermeulen: drums/ backing vocals, Bram Wassink: bas gitaar/ backing vocals, Eelco Topper: toetsen, June Fermie: backing vocals, Luuk Hof: trompet Not Enough Everything I Know Benny Sings brengt in februari 2019 zijn zesde studioalbum uit, getiteld City Pop. Het is zijn eerste album voor het toonaangevende Amerikaanse hiphoplabel Stones Throw. Op City Pop deelt hij inzichten over het leven en de liefde, in softrock-achtige liedjes met jazz instrumentatie, stuwende piano en natuurlijk zijn kenmerkende stem. Het album is geïnspireerd door en geschreven in steden over de hele wereld: van New York, Los Angeles en Tokio via Parijs tot Benny’s thuisstad Amsterdam. Benny Sings, zanger maar ook producer, debuteerde in 2003 met het album Champagne People. Sindsdien deed hij een Tiny Desk Concert bij NPR (als eerste en enige Nederlandse artiest ooit), toerde hij over de wereld met Mayer Hawthorne en werkte hij samen met Anderson.Paak’s Free Nationals, GoldLink en Mndsgn.