VPRO Vrije Geluiden

NES, Roeland Hendrikx , Raoul Steffani

VPRO Vrije Geluiden

NES, Roeland Hendrikx , Raoul Steffani

Giovanca ontvangt zanger Raoul Steffani, de band NES, en klarinettist Roeland Hendrikx. Bariton Raoul Steffani zingt onder meer Sibelius. De zanger beseft dat er kansen liggen voor de liedkunst. Door zijn repertoirekeuze, veel Engelse liederen, trekt hij een jonger publiek. NES is een trio uit Valencia en bestaat uit percussionist David Gadea, cellist Matthieu Saglio en frontvrouw Nesrine Belmokh (zang/cello). Hun muziek is een mix van traditioneel Arabische wereldmuziek, jazz en pop. Kamermusicus, solist en muziekpedagoog Roeland Hendrikx is een van de meest vooraanstaande klarinettisten van zijn generatie. Hij nam een CD op met daarop zijn drie lievelingsconcerten, waaronder dat van componist Gerald Finzi. In 'Buiten Spelen' een live-sessie van Quartabê tijdens het festival Music Meeting 2018 in Nijmegen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Raoul Steffani

vanaf 00:00:43

Raoul Steffani in Vrije Geluiden 31 maart 2019. De lyrische bariton Raoul Steffani is ‘een zanger die bij je binnenkomt, die de tekst de juiste lading meegeeft en geboren is met een wonderbaarlijk prachtige en flexibele, virtuoze stem’ vindt redacteur Melchior Huurdeman. De laatste jaren was de liedkunst in ons land onder een laag stof beland, ondanks de enorme liedkunsttraditie die we in ons land hebben. Raoul beseft dat er weer kansen liggen voor de liedkunst - hij heeft de juiste uitstraling zonder dat het tuttig wordt. Dat komt ook zeker door zijn repertoire-keuze, waardoor hij ook een jonger publiek trekt. Hij zingt bijvoorbeeld ook veel Engelse liederen die bij het publiek aanslaan. In Vrije Geluiden zingt hij onder meer Sibelius, waarover hij zegt: ‘Wat mij mateloos boeit is dat je bij hem niet weet wat er nu precies aan de hand is. Dat mystieke - is het nou waar of is het een droom. Je ziet oneindige landschappen. Dus je fantasie wordt bevredigd en dat vind ik mooi.’

NES

vanaf 00:13:55

Trio NES in Vrije Geluiden 31 maart 2019. NES is een trio uit Valencia, bestaande uit percussionist David Gadea, cellist Matthieu Saglio (afkomstig uit Frankrijk), en frontvrouw Nesrine Belmokh (zang/cello) met een Frans-Algerijnse achtergrond. Door al die invloeden is hun muziek in geen enkel hokje te passen, het is een mix van traditioneel Arabische wereldmuziek, jazz en pop. De muzikanten maken ook nog eens gebruik van elektronica (met name looping). Het in 2018 verschenen debuutalbum Ahlam (‘Droom’) kreeg erg goede recensies. Nesrine zingt in het Engels, Frans en Arabisch en de Arabische teksten, bijvoorbeeld van het nummer Allouane (‘Kleuren’), zijn geschreven door haar moeder, die zowel dichter als arts is. NES is deze zomer ook te zien op festival Wonderfeel in 's-Graveland.

Roeland Hendrikx

vanaf 00:32:17

Klarinettist Roeland Hendrikx in Vrije Geluiden 31 maart 2019. Roeland Hendrikx (België, 1969) is een van de meest vooraanstaande klarinettisten van zijn generatie. Hij geniet respect en waardering tot ver buiten de landsgrenzen, als kamermusicus, als voormalig solist bij het Nationaal Orkest van België waar hij 18 jaar speelde, en als pedagoog aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht. Getuige daarvan zijn regelmatige uitnodigingen voor concerten en masterclasses in onder meer de Verenigde Staten, Japan, Thailand en Singapore. Twee jaar geleden koos Hendrikx voor de kamermuziek en het lesgeven, op zoek naar meer artistieke vrijheid en meer avontuur. Hij nam een CD op - met een Londens orkest - met daarop zijn drie lievelingsconcerten, waaronder dat van de niet zo bekende componist Gerald Finzi. Hij is te gast met de Boho Strings o.l.v. David Ramael.