VPRO Vrije Geluiden

Filmmuziek special

VPRO Vrije Geluiden

Filmmuziek special

Giovanca presenteert een filmmuziek special. Drie regisseurs en drie componisten vertellen over hun samenwerking: Djurre de Haan en Michiel ter Horn; Vincent van Warmerdam en Ester Gould; Alex Simu en Boudewijn Koole. En verder vertelt filmpianist Daan van den Hurk over zijn werk.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Daan van den Hurk - Stille films

vanaf 00:01:04

Daan van den Hurk speelt live muziek bij de Stille film De dood van Pierrot van regisseur Theo Frenkel sr., Amsterdam Film Cie uit 1920 met dank aan: Eye Filmmuseum Daan van den Hurk is als pianist bij stille films regelmatig te zien in het Eye Filmmuseum in Amsterdam maar ook op andere plekken in Nederland. Zijn fascinatie voor muzikale begeleiding bij stille film begon toen hij ooit door vrienden getipt werd over een masterclass filmbegeleiding in Italië. Inmiddels treedt hij zowel nationaal als internationaal op als begeleider bij stille film en heeft hij ook het Nederlands Silent Film Festival opgericht dat jaarlijks plaatsvindt in Eindhoven.

Djurre de Haan & Michiel ten Horn: muziek van Aanmodderfakker

vanaf 00:07:02

Cytheria Squirts Happiest Man(at your funeral) (2:58) Michiel ten Horn studeerde af als animator aan de HKU maar we kennen hem beter in de rol van regisseur. Hij debuteerde met De Ontmaagding van Eva van End(2013). Een absurdistische komedie over Eva en een Duitse uitwisselingsstudent, die Eva en haar familie een andere blik op het leven geeft. Met zijn tweede film, het komische Aanmodderfakker(2014), over de eeuwige student Thijs die denkt verliefd te worden op een jong meisje, ontving hij drie keer een Gouden Kalf, waaronder die van Beste Film. Michiel ten Horn is op dit moment bezig met de regie voor de eerste Nederlandse Netflix Original serie: Ares, een psychologische horror die zich afspeelt in Amsterdam. De serie is later dit jaar nog op Netflix te verwachten. Hier mogen we het alleen inhoudelijk niet over hebben. Djurre de Haan is een singer-songwriter die werkt onder de naam Awkward i. Hij bracht 3 soloalbums uit, i really should whisper(2009), Everything On Wheels(2011) en onlangs KYD(2018). Ook was hij gast bassist bij de band Alamo Race Track. De eerste samenwerking met Michiel was bij de film De Ontmaagding van Eva van End en inmiddels werken Michiel en Djurre samen voor de muzikale invulling bij alle producties, zo ook voor de nieuwe serie op Netflix.

Alex Simu & Boudewijn Koole over Beyond Sleep (Nooit meer Slapen)

vanaf 00:21:06

Willem Frederik Hermans' roman Nooit meer slapen uit 1966 werd bijna vijftig jaar lang als niet te verfilmen beschouwd. Regisseur Boudewijn Koole lukte het uiteindelijk wel. Zeven jaar liep hij met het idee maar kreeg van de zoon van Hermans geen toestemming. Totdat Boudewijn zijn film Kauwboy aan hem gaf. Hermans zoon keek met zijn vrouw en kinderen naar de film en gaf toen pas toestemming. Na zijn succesvolle filmdebuut Kauwboy (2012) ging hij aan de slag met de verfilming van dit in literaire kringen gelauwerde werk van een van de grote drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Een extra uitdaging vormde de muzikale omlijsting van deze film over een jonge wetenschapper die een zoektocht naar een steen onderneemt, maar evenzeer op zoek is naar zichzelf. Componist en klarinettist Alex Simu ging aan de slag en componeerde muziek waarbij Boudewijn Koole beelden schoot. De film won in 2016 De Gouden Kalf voor beste muziek, beste regie en beste geluid

Vincent van Warmerdam & Ester Gould over de muziek van de serie Schulding

vanaf 00:38:36

Voor de bekroonde televisieserie Schuldig van de HUMAN schreef Vincent van Warmerdam de muziek. Veel filmmakers weten hem te vinden en hij schreef onder meer alle soundtracks bij de films van zijn broer Alex van Warmerdam. Ook Schuldig-regisseur Ester Gould is te gast in de uitzending. Met haar en Vincent praat Giovanca onder meer over documentaire-muziek.