VPRO Vrije Geluiden

Duo imPuls, Salif Keita, Rina Mushonga

VPRO Vrije Geluiden

Duo imPuls, Salif Keita, Rina Mushonga

Rina Mushonga heeft Nederlandse en Zimbabwaanse roots. Op haar tweede album 'In A Galaxy' haar karakteristieke diepe stem, veel synthesizerklanken en elementen uit de Afro-pop van de jaren '80. En: Sebastian en Barbara Bartmann, Duo imPuls, spelen Bach-bewerkingen, een minimal-fusion benadering van het eeuwenoude repertoire. Ze spelen een aantal stukken van hun cd 'minimalBach'. Het Malinese afro-pop icoon Salif Keita sluit met zijn twaalfde solo-album, 'Un autre blanc', zijn muziekcarrière af en gaat met pensioen. Salif Keita, die geboren is met albinisme, protesteert op dit album oa tegen de misvattingen over mensen met albinisme en het ontkennen van hun mensenrechten in Afrika. Verder: opnames van Holland Baroque met de wereldberoemde shengspeler Wu Wei. Ze spelen een arrangement van 'La Folia' van Antonio Vivaldi.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Duo Impuls

vanaf 00:01:21

Johann Sebastian Bach/ Sebastian Bartann/ : Prelude in C; Prelude in D; Prelude in As Sebastian en Barbara Bartmann. Het is lang geleden dat we iets zo vernieuwends en verrassends hoorden als de Bach-bewerkingen van Duo Impuls. Een Bach-minimal-fusion benadering van het repertoire. Sebastian en Barbara Bartmann groeiden op met de muziek van Bach. Zijn muziek leek onaantastbaar. Toch durfde het echtpaar na lang twijfelen aan de muziek van Bach te sleutelen, want echt goede muziek overleeft alles…! In Vrije Geluiden spelen ze een aantal stukken van hun nieuwe cd minimalBach.

Salif Keita

vanaf 00:13:40

Salif Keita, Bah Kouyate, Olyza Zamati - Yamore Salif Keita - Tassi Het Malinese afro-pop icoon Salif Keita, The Golden Voice of Africa, sluit zijn muziekcarrière af met de CD Un Autre Blanc en trekt terug naar zijn geboorteplek Djoliba, een dorp zo’n 30 kilometer ten zuiden van de Malinese hoofdstad Bamako. Met zijn laatste album laat hij horen dat hij nog lang niet uitgebloeid is en dat het nog steeds nodig is dat hij zijn stem laat horen. Op de CD protesteert hij onder andere tegen de misvattingen van mensen met albinisme en het ontkennen van hun mensenrechten in Afrika, en tegen de oorlog in Syrië.

Rina Mushonga

vanaf 00:33:00

Rina Mushonga: Rina - lead & vocal, Teresa - keys & backing vocals, Jorge - bass, Jaleesa - drums Pipe Dreamz AtalantA Zangeres Rina Mushonga heeft Nederlandse en Zimbabwaanse roots maar is een tijdje terug in Londen neergestreken. ‘Ik voelde me meteen thuis, en herken hier zoveel uit mijn jeugd in Zimbabwe’, zegt ze in een interview op de site van VPRO’s 3voor12. In de melting pot die Londen is, is haar tweede album In A Galaxy tot stand gekomen - met haar karakteristieke diepe stem, veel synthesizer-klanken en elementen uit de Afro-pop van de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Holland Baroque & Wu Wei

vanaf 00:45:10

Eerder dit jaar werd een opname gemaakt van Holland Baroque met de wereldberoemde sheng-speler Wu Wei. Ze spelen een arrangement van La Folia van Antonio Vivaldi. om barokmuziek niet te stoffig te maken zijn de artistiek leiders, Tineke en Judith Steenbrink al sinds de oprichting in 2006 artistiek in de weer om het orkest zo breed mogelijk te laten zijn in repertoirekeuze - maar altijd wel die link te houden met de barokmuziek.