VPRO Vrije Geluiden

Festival special

VPRO Vrije Geluiden

Festival special

Festival special met aandacht voor de zomerfestivals in 2019. Er zijn inmiddels zo'n 800 festivals in Nederland, Vrije Geluiden licht er een aantal uit. Een live optreden van de Turks-Britse zangeres Nilufer Yanya, zij komt naar 'Welcome to the Village' in Leeuwarden. Daar speelt ook Jacco Gardner. Giovanca tipt ook het klassieke muziekfestival 'Wonderfeel' in 's-Graveland, waar onder meer de Marinierskapel optreedt. Er is een optreden van Dolce Conforto: oude muziek uit Napels, gespeeld door Lukas Henning op luit en Franziska Fleischanderl op psalterium ('Festival Oude Muziek' in Utrecht). En: De Londense fusion-band Wara van toetseniste Eliane Correa. Zij is artist in focus tijdens de 'Music Meeting' in Nijmegen. Tot slot: fragmenten van het duo Beraadgeslagen ('Pukkelpop'), Ezra Collective ('Down the Rabbithole') en een tip voor de 'Koorbiënnale'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nilüfer Yanya op Welcome to the Village

vanaf 00:01:09

Nilüfer Yanya - Vox / Guitar, Ellis Dupuy - Drums, Luke Bower - Bass / Synth, Jazzi Bobbi - Sax / Synth De Turks-Britse Nilufer Yanya is pas 23 jaar oud en haar debuut krijgt lovende recensies. Zo gaven de Guardian en de Volkskrant haar maar liefst vier sterren. Nilufer is een zoekende jonge vrouw die stiekem precies weet wat ze wil. Deze zomer trekt ze met haar eigenzinnige sound van festival naar festival. En één daarvan is het Nederlandse ‘Welcome to the Village’ in Leeuwarden.

Marinierskapel der Koninklijke Marine @ Wonderfeel

vanaf 00:13:24

Sergej Prokofjev/ uit: 4 Marsen, op. 69: Mars voor de Spartakiade/ Athletic Festival March De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft bij Channel Classics een nieuwe cd opgenomen. Bijzonder is dat er werken op staan die oorspronkelijk geschreven zijn voor harmonieorkest, allemaal muziek van Russische componisten. Dirigent Arjan Tien wil met deze cd laten horen dat grote componisten wel degelijk voor harmonieorkest schreven en niet alleen voor het symfonieorkest. Kwalitatief staat de Marinierskapel in hoog aanzien.

Ill Dolce Conforto Festival Oude Muziek

vanaf 00:16:05

Franziska Fleischanderl - psalterium Lukas Henning - aartsluit Vito Ugolino/ Sonata per Salterio con Basso Het Festival Oude Muziek is van 23 augustus tot 1 september in Utrecht en staat volledig in het teken van Napels. In de 16e en 17e eeuw was Napels het kunstcentrum van Europa. Het was ook het centrum van de vocale muziek, meeslepende opera’s, serenades en muziekfeesten op het water. Tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht ligt de focus dit jaar op de enorme Napolitaanse muzikale erfenis. Naast me staat Franziska Fleischanderl. Met een bijzonder instrument, de psalterium, dat in Napels in die tijd erg populair was.

BeraadGeslagen

vanaf 00:29:57

De Belgische drummer Lander Gyselinck en de Nederlandse toetsenist Fulco Ottervanger zijn samen BeraadGeslagen. Ze noemen hun muziek 'veranda-jazz stoepdisco’, ‘lint-jazz’, ‘synthbebouwing’ en ‘head-behangen’. Lander was onlangs te gast met het Ragini Trio dat het huwelijk tussen jazz en Indiase muziek bij ons presenteerden. Fulco kwam langs mijn zijn elektro-akoestisch jazz-pianotrio de Beren Gieren. Deze sessie is opgenomen tijdens jazzfestival Transition op een dakterras van TivoliVredenburg. Het standbeeld achter Elina kijkt uit over het Vredenburg en heet in de volksmond 'de Schele Maagd’.

Ezra Collective Down the Rabbithole

vanaf 00:34:06

Ezra Collective - Femi Koleoso - drums, TJ Koleoso - bass, Joe Armon Jones - keys, Dylan Jones - trumpet, James Mollison - saxophone Ezra Collective is een groep van Tomorrow's Warriors, een Britse broedplaats voor aanstormend talent. De band laat Afro Beat, Reggae, Jazz en Hip Hop samensmelten tot een heel eigen sound. Jonge generaties muzikanten zorgen steeds weer voor spannende, nieuwe impulsen - daarom is de jazz voortdurend in beweging. Een van de opvallende namen van de Britse new wave is dit Ezra Collective, waarin vooral de broers TJ en Femi Koleoso, respectievelijk op bas en drums, verantwoordelijk zijn voor de onweerstaanbare grooves.

WARA - Music Meeting

vanaf 00:40:10

Juanita Euka - zang, Fedzilla - zang, Eliane Correa - toetsen, fx, zang, Alexis Kraniou - gitaar, Ernesto Marichales - drums/ electronics, Alley Lloyd - basgitaar, fx, synths" In juni de 35e editie van Music Meeting gehouden wordt. Een 3 daags festival dat in het teken staat van juist niet-commerciële, bijzondere muzikale ontmoetingen. De artist in focus dit jaar is keyboardist Eliane Correa van de Londense Latin fusion band Wara.