VPRO Vrije Geluiden

Bongeziwe Mabandla, Vincent van Amsterdam, Reinier Baas en Ben van Gelder

VPRO Vrije Geluiden

Bongeziwe Mabandla, Vincent van Amsterdam, Reinier Baas en Ben van Gelder

Singer-songwriter Bongeziwe Mabandla uit Zuid-Afrika maakt moderne afro-folk en zingt in het Xhosa, een kliktaal die wordt gesproken aan de Oostkaap van het land, de regio waar hij opgroeide. Via zijn muziek hoopt hij bij te dragen aan de zichtbaarheid van zijn cultuur in Zuid-Afrika. De klassieke accordeonist Vincent van Amsterdam is de eerste Nederlandse accordeonist die het klavierwerk 'Goldbergvariaties' van Johann Sebastian Bach op cd uitbrengt. Saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas werkten bijna tien jaar samen als duo toen zij hun eerste studioalbum opnamen: 'Mokum In Hi-Fi', een ode aan de stad die beide musici hun thuis noemen. En een ode aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vincent van Amsterdam

vanaf 00:00:51

J.S. Bach uit: Goldbergvariaties (BWV 988) – Aria uit: Goldbergvariaties (BWV 988) – variatie 1 uit: Goldbergvariaties (BWV 988) – variaties 15 & 16 Het leven van de talentvolle klassieke accordeonist Vincent van Amsterdam is volkomen verweven met zijn instrument. Hele dagen brengt hij ermee door. Momenteel voert hij Bachs Goldbergvariaties uit - anderhalf uur alleen op het podium. En nu ook op cd. Vincent is de eerste Nederlandse accordeonist die dit klavierwerk van Johann Sebastian Bach op cd uitbrengt. Internationaal zijn slechts enkelen hem voorgegaan. Volgens Vincent vormen de 32 delen van Bachs Goldbergvariaties een compleet en grillig levensverhaal. Het voelt als jongleren met 32 ballen, allemaal verschillend van kleur en formaat, maar als geheel een volmaakte cirkel.

Bongeziwe Mabandla

vanaf 00:14:16

- Ndibuyile - Ndokulandela Bongeziwe Mabandla maakt moderne afro-folk en zingt in het Xhosa, een kliktaal die wordt gesproken aan de Oostkaap van het land. In deze landelijke regio groeide Mabandla op, tot hij besloot om naar Johannesburg te verhuizen om daar een carrière als acteur te starten. Deze carrière verruilde hij al snel voor een leven als muzikant. Een goede keus, want met zijn tweede album Mangaliso (‘wonder’ in het Xhosa) won hij een South African Music Award. Zingen in Xhosa is een bewuste keus voor Mabandla. Via zijn muziek hoopt hij bij te dragen aan de zichtbaarheid van zijn cultuur in Zuid-Afrika.

Lafawndah

vanaf 00:29:18

De Egyptisch/Iraanse Lafawndah groeide op in Teheran en Parijs en woonde in Mexico, New York, Guadeloupe en nu Londen. Haar invloeden reiken van Nina Simone tot Perzisch klassiek maar ook het futurisme van de hedendaagse clubcultuur. De naam Lafawndah betekent kakofonie in het Arabisch. Initieel begon ze met muziek maken omdat ze vond dat de stem van vrouwen in de Westerse popmuziek altijd maar perfect en glad moest zijn en ze een tegengeluid wilde geven.Op haar debuutalbum Ancestor Boy heeft ze een geheel eigen visie en geluid op het verleden en de toekomst.

Ben van Gelder en Reinier Baas

vanaf 00:33:00

Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) werkten nog net geen tien jaar samen als duo voordat zij hun eerste studio-album opnamen: ‘Mokum In Hi-Fi’. Mokum - de informele bijnaam van de stad Amsterdam - betekent stad, plaats of veilige plek. Het woord is in de Nederlandse taal terecht gekomen vanuit het Hebreeuws via het Bargoens: de codetaal die door dieven, landlopers, hoeren, pooiers en rondreizende koopmannen werd gebruikt. ‘Mokum In Hi-Fi’ is een ode aan de stad die beide musici hun thuis noemen. Een ode, met name, aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose...