VPRO Vrije Geluiden

Jasper Blom, Craig Finn, Leine Roebana

VPRO Vrije Geluiden

Jasper Blom, Craig Finn, Leine Roebana

Giovanca spreekt het dansgezelschap LeineRoebana van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana over de voorstelling Solas. Begeleid door Wiek Hijmans op akoestische en elektrische gitaar en David Mackor op luit, wordt oude muziek van John Dowland gezongen door mezzo Talitha van der Spek en sopraan Elisabeth Hetherington. Verder: tenor- en sopraansaxofonist Jasper Blom wil met zijn muziek de liefde voor jazz doorgeven. Zijn dubbel-cd met muziek gebaseerd op de Vlaamse polyfonisten uit Middeleeuwen en Renaissance bevat composities met verschillende stijlen: van pop, funk en free jazz tot soundscapes. Craig Finn is een Amerikaanse singer-songwriter die met zijn band The Hold Steady 'groot' klinkt met filmische teksten vol actie. Zijn solomuziek klinkt veel 'kleiner' en bevat persoonlijkere teksten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jasper Blom

vanaf 00:00:56

Saxofonist en winnaar van de Buma Boy Edgarprijs Jasper Blom wil met zijn muziek de liefde voor jazz doorgeven. Maar ook het onderzoek wat erbij hoort: bij klassieke muziek gaat het om een bepaald schoonheidsideaal, bij jazz gaat het altijd veel meer om de weg daarnaartoe. Hoe die zoektocht er uit ziet verschilt van project tot project, van periode tot periode; zo heeft Blom net een dubbel-cd uitgegeven met muziek gebaseerd op de Vlaamse polyfonisten uit Middeleeuwen en Renaissance. De tenor- en sopraansaxofonist werd door de jury van de Buma Boy Edgarprijs geroemd als een filosofische realist, een denker én doener: ‘Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld.’ Als componist streeft Blom naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Met zijn Jasper Blom Quartet maakte hij het afgelopen decennium vier albums, en daarnaast dus de genoemde dubbel-cd met bijzondere, ingenieuze composities binnen een waaier van stijlen: van pop, funk en free jazz tot soundscapes en middeleeuwse polyfonie.

Craig Finn

vanaf 00:17:36

Craig Finn (1971) is een Amerikaanse singer-songwriter. Met zijn band The Hold Steady maakte hij inmiddels 8 albums. Het is een band die enorm groot klinkt en ook de teksten zijn groot - om niet te zeggen: over de top! De invloed van Bruce Springsteen is nooit heel ver weg, en de teksten van Finn zijn filmisch met veel actie. Op de inmiddels vier solo-albums die Craig Finn maakte is zijn muziek kleiner; dus zijn ook zijn teksten kleiner en vooral persoonlijker. Hij schrijft kleine, alledaagse verhaaltjes. Over die twee kanten van zijn muziek, solo en met The Hold Steady, zegt hij zelf: ‘I am really very happy to be able to do both right now, it’s like flexing two different muscles.’ Het laatste solo-album heet I Need a New War (2019) en is deel drie van een trilogie. Deze maand verscheen er ook weer een album van Hold Steady: Thrashing Thru The Passion.

Leine Roebana: Solas

vanaf 00:34:50

Nieuwe voorstelling 'Solas' van dansgezelschap LeineRoebana. Twee fragmenten: Come heavy sleep, van John Dowland; À la fin cette bergère Antoine Boesset (1586-1643) met tekst van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes.