Robert Jan Stips

interview

Robert Jan Stips

interview

Robert Jan Stips speelt Supersister

Bij het beluisteren blijkt de muziek van SUPERSISTER een stuk minder vergeeld dan veel andere popmuziek uit het begin jaren '70 en wordt die Haagse band, gezien de vele re-issues op CD en social media, in binnen- en buitenland ook nu veel beluisterd en gewaardeerd.

Misschien komt dat omdat SUPERSISTER destijds haar eigen roots nooit heeft willen verloochenen en - ondanks het feit dat ze ruimhartig door de Canterbury-scene werd opgenomen – zichzelf altijd verwant heeft gevoeld met continentale Europese pop- en modern klassieke muziek. Meer met de Nederlandse school – Andriessen, Peter Schat - dan met de in popkringen vaak als eerst in het oor springende rock, blues & soul uit Amerika...

Die elementen, vermengd met een flinke dosis relativerende humor, zorgden er o.a. voor dat waardering niet alleen uit Nederland kwam: het feit dat de toonaangevende BBC-discjockey JOHN PEEL Supersister op zijn eigen label in Engeland uitbracht en in zijn privé muziek-schatkistje overal mee naar toe nam, spreekt boekdelen...

Nadat de band door het wegvallen van fluitist Sacha van Geest en bassist Ron van Eck de muziek niet meer zelf kon uitvoeren, merkte toetsenist /zanger Robert Jan Stips dat dankzij de rijkheid aan thema's en sferen SUPERSISTER ook 'alleen aan de vleugel' zeer goed uitvoerbaar is.

Met deze vleugel-uitvoering van Supersister hoor je beter hoe de melodieën en de harmonieën behandeld worden en zijn de klassieke en jazz-invloeden in de muziek van de band heel duidelijk.

Toen hem na zo'n soloconcert in het Beauforthuis in Austerltz vorig jaar werd gevraagd of hij misschien een interessant experiment wist met de drie (!) aldaar aanwezige vleugels, was al snel het idee geboren om in 'ster-opstelling-met-draaikruk' de eerste drie SUPERSISTER LP's (Present from Nancy, To the Highest Bidder, Pudding & Gisteren) op die drie vleugels - met elk een heel eigen karakter - integraal uit te voeren.

Dit spontane plan ligt er nu als DVD en special edit-CD.
Niet alleen ter 'meerdere glorie' van SUPERSISTER, maar ook als muzikaal momentum voor alle vrienden die ooit aan hebben bijgedragen aan wat SUPERSISTER nu nog voor menigeen betekent. Een van de eigenzinnigste bands uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

advertentie