Jim Taihuttu
filmregisseur & DJ (1981)
Jim Taihuttu
filmregisseur & DJ (1981)

In de tweede Zomergastenavond van 2014 schuift Jim Taihuttu bij Wilfried de Jong aan tafel. Jim is filmregisseur, dj, medeoprichter van het reclame- en filmproductie bureau Habbekrats en de allereerste Zomergast die in de jaren tachtig werd geboren.

Op 6 juli 1981 komt Jim Taihuttu in Venlo ter wereld. Een echte filmstad. Je zou het nu misschien niet meer zeggen, maar een eeuw geleden was Venlo een bloeiende filmstad, die in de jaren twintig zelfs een heuse ‘bioscoopoorlog’ kende.

Jim Taihuttu

Hij woont zijn hele jeugd in een multiculturele wijk in zijn geboortestad. Een goede plek om het slechte pad op te gaan, vertelt Jim. Er wonen geen verkeerde mensen, maar ze doen volgens de wet wel verkeerde dingen. Mensen die gaan studeren, komen er volgens hem niet meer terug. Ook Jim gaat op zijn achttiende weg om audiovisuele media aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) te studeren. Inmiddels woont hij alweer vijftien jaar in Amsterdam.

De familie Taihuttu heeft wortels op het Molukse eiland Haruku en blinkt uit in muziek en voetbal

Grootvader Anton Taihuttu was de zoon van een KNIL-sergeant. Hij trouwde met de Hollandse Truus Kiesbrink en ze kregen acht kinderen. Ooms Johnny en Jerry waren profvoetballer, vader Gino en oom Leon verdienen hun brood met muziek.
Broertje Jiri is een zeer talentvol gitarist

In een profiel van Dagblad de Limburger wordt de familie gekenmerkt door doorzettingsvermogen, creativiteit, eerzucht en een diepgeworteld gevoel van trots, dat kan ze ‘lastige boys’ maken

Een leergierige jongen

Taihuttu en Wilfried de Jong kennen elkaar al: ze werkten samen bij Holland Sport, een VPRO-programma dat tussen 2003 en 2011 ook door De Jong werd gepresenteerd. Jim was hier camera-assistent.

Cameraman Rob Hodselmans (oa. Zomergasten en Holland Sport) kent Taihuttu al sinds zijn geboorte. Hij vertelt:

“Ik wilde vroeger gitarist worden en was een bewonderaar van Jims vader, Gino. Toen ik op de kunstacademie zat heb ik een film gemaakt over hem en zijn familie en zo is een vriendschap ontstaan.”

“Jim was altijd al geïnteresseerd in film en muziek. Hij zag dat ik de wereld over vloog om muzikanten te filmen, en dat leek hem ook wel wat. Als het even kon probeerde ik hem te helpen. Ik heb een stageplek voor hem geregeld bij het programma dat Wilfried de Jong toen maakte, De Jong in uitvoering. Later heeft hij ook bij Holland Sport gewerkt. Ik heb hem ook voorgesteld aan Victor Ponten, ook zo’n enthousiaste jongen, met wie hij zijn bedrijf Habbekrats is begonnen.”

“Ik heb Jim leren kennen als een vrij bescheiden, leergierige jongen die echt wilde werken. Hij pakte alles aan om bij te leren en heeft met kleine stappen gebouwd aan zijn carrière. Dat heeft hem zo ver gebracht dat hij nu alleen nog maar zijn eigen weg kan gaan. Hij is steeds eigenwijzer geworden, op een positieve manier. Ik heb daar veel bewondering voor.”

Rob Hodselmans

Habbekrats

Op de Gouden Kalf-uitreiking van 2002 staat Taihuttu vanachter de bar te kijken. Zijn vrienden, Julius en Victor Ponten, organiseren de avond en zijn verantwoordelijk voor het personeel. Ze vragen Taihuttu of hij die avond als ober bij de uitreiking aanwezig wil zijn. Vanachter de bar bekijkt Jim de uitreiking van het Kalf.

In 2004 besluiten Taihuttu en (onder anderen) de gebroeders Ponten de krachten te bundelen in reclamebureau Habbekrats. Ze trekken de aandacht van Het Parool, waarvoor het bureau verschillende campagnes mag organiseren. Zeven jaar lang houdt het groeiende bedrijf zich bezig met reclamecampagnes en videoclips. Habbekrats maakt films en reclamespots voor onder anderen de NTR, Nike en platenlabel Top Notch.

Jim samen met Victor Ponten van Habbekrats

Rabat

Het succes van Taihuttu en zijn ‘broers’ Victor en Julius Ponten houdt niet op bij videoclips en reclamecampagnes. In 2011 is Jim opnieuw aanwezig bij de uitreiking van het Gouden Kalf, maar ditmaal staat hij aan de andere kant van de bar. Rabat, de eerste grote speelfilm die Habbekrats produceert, wordt genomineerd voor verschillende Gouden Kalveren. Acteur Nasrdin Dchar ontvangt zelfs een Gouden Kalf voor zijn rol van Nadir in de film.

Rabat gaat over drie vrienden van Marokkaanse afkomst die in een taxi naar Rabat reizen. Nadir, gespeeld door Dchar, wordt door zijn vader gevraagd deze taxi af te leveren bij een vriend die in de Marokkaanse stad woont. Samen met zijn vrienden Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari) reist het drietal door Europa richting Marokko.

De Nederlandse roadmovie vertoont veel gelijkenissen met de manier waarop de jongens van Habbekrats de film maken: een groep vrienden, samen op reis
Taihuttu zegt dat hij als filmmaker een missie heeft

Zonder missie moet je geen films gaan maken, vindt hij

Wolf

Taihuttu’s nieuwe film volgt twee jaar later. Hij verruilt de kleurrijke en warme sfeer van Rabat voor een koude, donkere stijl. De film is volledig zwart-wit. Jim zegt hierover dat kleur alleen maar zou afleiden van het verhaal.

Alles in het leven van de hoofdpersoon is zwart-wit, Erop of eronder
Martin Koolhoven: 'Wolf is echt wel van Jim, Hij heeft het geschreven en geregisseerd'

'Het wordt wel gepresenteerd als een Habbekrats film, maar laat je niets wijsmaken het is Jim die die film gemaakt heeft'

In een kil winters Utrecht vertelt Taihuttu een verhaal over het leven van Majid, een jonge Marokkaanse kickbockser. Majid, gespeeld door Marwan Kenzari, groeit in de film van kleine crimineel op tot zware jongen. De film moet volgens Jim de andere kant laten zien van het verhaal dat Rabat vertelde. Niet een hartverwarmende ‘pro-integratie film’, zoals Rabat volgens Taihuttu ontvangen werd, maar een film over een keiharde misdadiger.

De naam van de film, Wolf, is geïnspireerd door een gewoonte van Marokkaanse jongeren. Ze geven elkaar dierennamen. Als je karaktereigenschappen hebt die doen denken aan een wolf, ga je al snel als Wolf door het leven. Tijdens de opnames van de film wordt Jims zoon geboren. Hij is inmiddels bijna twee jaar oud, en heet Wolf.

Jim wint zelf een gouden kalf voor Wolf. Nasrdin Dchar neemt de prijs voor hem in ontvangst.
Marwan Kenzari: 'Maar het is ook een aparte jongen'

'Toen ik hem net kende, dacht ik dat hij doof was'
'Vaak reageerde hij niet op iets wat ik zei'

'Ik dacht dat zijn werk als dj zijn oren had beschadigd, Maar toen ik later met hem ging werken bleek juist dat hij alles hoorde en registreerde’'
“Jim is heel veel. Hij is een beetje de wijze oom waarover in de familie zo veel verhalen de ronde doen. Hij kan een gangmaker zijn, diepe gesprekken voeren, grappen maken. Het is een massief iemand: gevuld, gelaagd, heel intelligent. Hij weet van alles wel iets af. Hij heeft veel discipline en focus. Dat respecteer ik heel erg en herken ik ook in mezelf. Vanwege zijn werk zou je misschien denken dat hij een rock-’n-roll-leven leidt, maar dat is allang niet meer zo. Hij is eigenlijk een soort moderne monnik.”

“Ik zie ons in de eerste plaats als vrienden, en als we samen een project doen, is hij de regisseur en ik de acteur. Ook in ons werk lijken we veel op elkaar. Hij kan goed duidelijk maken wat hij vindt, ik snap zijn taal en gedachten en vertrouw hem. Ik vertrouw weinig mensen, maar hem wel. Op de set gaat het er geconcentreerd en soms streng aan toe. Als je samen een film maakt, gaat dat soms op het scherp van de snede. Maar de grootste ruzie die we hebben gehad, was niet op de filmset, maar op een straatvoetbalveldje.”

Marwan Kenzari

Yellow Claw

Jim is eveneens een succesvol dj met het in 2010 opgerichte Yellow Claw, een driemanschap van Jim ‘Aasgier’ Taihuttu , Nils ‘Nizzle’ Rondhuis en MC Bizzey. Het collectief is vernoemd naar een stripfiguur, Yellow Claw, de aartsvijand van Jimmy Woo (de Amsterdamse discotheek waar het drietal begonnen is met draaien). De muziek die ze maken is een combinatie van dance, hiphop, dubstep en trap. In 2012 scoort Yellow Claw een zomerhit met het nummer ‘Krokobil’.

MC Bizzey, Jim Aasgier en Nizzle worden over de hele wereld geboekt voor feesten en grote festivals

Toekomst

Jims volgende speelfilm draagt de werktitel Ratu Adil en draait om de politionele acties op de Molukken. De film gaat over de achttienjarige Johan die na de Tweede Wereldoorlog het leger ingaat om Indië te bevrijden van de rebellen. Hij komt terecht in het elitekorps van de beruchte kapitein Westerling die hem als een jonge broer onder zijn vleugels neemt.

Marwan Kenzari speelt de hoofdrol in Ratu Adil.

Zomergast

De drukke DJ en filmregisseur heeft ook op zondag 27 juli de avond niet vrij. Dan zal hij bij Wilfried de Jong aanschuiven als tweede Zomergast van 2014. Het gesprek tussen de twee is die avond vanaf 20.15 op Nederland 2 te bekijken of via de livestream op vpro.nl online te volgen.

w
l
Zomergastenlijst 2014
b
Uw browser lijkt ietwat verouderd.
Voor de volledige ervaring raden wij u aan om Chrome, Firefox of Safari te gebruiken.

Veel plezier.
nog even niet online.