Saskia Noort
schrijfster & columniste (1967)
Saskia Noort
schrijfster & columniste (1967)

De derde gast deze zomer is schrijfster en columniste Saskia Noort (Bergen, 1967). Ze studeerde journalistiek en film- en theaterwetenschappen en is tegenwoordig bekend als een van Nederlands bestverkopende auteurs.

Noort, ook wel de 'thrillerkoningin des Vaderlands' genoemd, heeft inmiddels zeven thrillers op haar naam staan. Ze debuteerde in 2003 met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede boek, De eetclub, ging 650.000 keer over de toonbank. De succesvolste boeken zijn verfilmd en verkocht aan meer dan vijftien landen. Afgelopen jaar ontving ze de Meesterprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Jeugd

Noorts geboorteplaats, het Noord-Hollandse Bergen, speelt een grote rol in haar werk. Ze groeit hier op bij haar ouders die er samen een fotografiezaak hebben. Het dorpje vormt voor haar zowel een decor als inspiratie. Haar bekende boek De eetclub speelt zich er af en ook Debet, dat een vervolg vormt op haar eerste bestseller, gebruikt Bergen als achtergrond.

Na haar middelbare school vertrekt Noort uit het dorp en gaat ze journalistiek studeren in Utrecht. Naast haar studie aan de School voor Journalistiek studeert ze ook nog film en theaterwetenschappen. In de jaren negentig is ze redacteur bij o.a. Viva en Marie Claire. Een interview met thrillerauteur Nicci French in 2000 brengt haar op het idee om een boek te gaan schrijven.

Drie jaar na het interview met French debuteert Saskia met haar eigen boek: Terug naar de kust

Het boek wordt maar liefst 200.000 keer verkocht

Het levert Noort een Gouden Strop-nominatie op en wordt in 2009 verfilmd

Thrillerauteur

In 2004, een jaar na haar debuut, verschijnt haar doorbraak bij het grote publiek: De eetclub. Voor dit boek ontvangt ze dat jaar de Gouden Strop en, net als Terug naar de kust, wordt het boek verfilmd. Het boek is inmiddels meer dan 650.000 keer verkocht. Het is hiermee de bestverkopende Nederlandse thriller.

'Making of De eetclub'
Infinity film & TV productions / DFW
het boek gaat over een vriendengroep, een eetclub, die niet goed om kan gaan met de enorme rijkdom die ze bezit
'Making of De eetclub'
Infinity film & TV productions / DFW
Saskia is gefascineerd door de manier waarop De eetclub op film verbeeld wordt

Ze is onder de indruk van de wijze waarop haar gedachten ‘echt’ worden
'Making of De eetclub'
Infinity film & TV productions / DFW

Saskia Noort heeft ook een ‘echte’ eetclub; een vaste groep vrienden met wie ze regelmatig een avond lang tafelt. Die bestaat uit Henk Rijks (auteur), Martijn de Potter (architect), Nicolette Meijer (eigenaar MoodSalon), Mark Theeuwes (creative director), Nick Rood (communicatie projectontwikkelaar), Jan Heemskerk (columnist), Kluun (auteur) en vriendinnen Wilma Sue en Annette.

Debet

In 2013 brengt Noort Debet uit. Het verhaal van dit nieuwe boek speelt zich af in hetzelfde universum als De eetclub. De personages zijn getroffen door de crisis. Noort kreeg het idee voor dit verhaal toen ze van Bergen naar Blaricum reed en onderweg allerlei te koop borden zag staan bij sjieke villa’s.

Debet speelt zich af in een wereld waar geld en voorspoed niet meer zo vanzelfsprekend zijn
Saskia schreef in de afgelopen elf jaar tien boeken

Succes

“Saskia is bij onze uitgeverij terecht gekomen toen ze Nicci French interviewde voor een tijdschrift. Daarbij liet ze vallen dat ze zelf ook met een thriller bezig was. Dat werd Terug naar de kust. Op de boekpresentatie vroeg haar zoontje, toen een jaar of elf: “Wordt mama nu net zo rijk als die schrijfster van Harry Potter?” Dat vonden we toen aandoenlijk, maar het bleken profetische woorden: haar verkoopcijfers zijn onwaarschijnlijk hoog. Ze heeft nu ruim 2,6 miljoen boeken verkocht. ”

“Saskia is een heel sterke vrouw, die goed weet wat ze wil. Ze is ondernemend, ook op zakelijk vlak. Wat ik heel goed vind aan haar werk, is haar vermogen de tijdgeest aan te voelen en zich in te leven in bepaalde milieus, zoals nieuwe rijken of swingers.”

Wanda Gloude, uitgever bij Ambo Anthos

'Sinds haar succes hebben we veel manuscripten binnengekregen van schrijvers die haar proberen te imiteren

Maar die halen nooit Saskia’s niveau'

Samen met Jan Heemskerk, columnist en voormalig hoofdredacteur van onder andere Playboy, onderzoekt Noort ook de verschillen tussen man en vrouw. Dat doen ze in een gezamenlijke column in Linda. magazine en een theatershow.

“Lieve Jan, waarom loopt de single man zo te koop met zijn hartverscheurende eenzaamheid en onvermogen iets van zijn leven te maken door chinees en shoarma recht uit de plastic bak te eten en melk zo uit het karton naar binnen te klokken?’ ‘Kijk Sas, de inspanning die een man zich getroost om zijn leefomgeving – eh – leefbaar te maken, is recht evenredig aan de kans die hij zichzelf toedicht ooit nog een (nieuwe) vrouw te vinden. ”

Saskia doet het niet alleen goed op papier. Ook het witte doek is Saskia’s werk een groot succes. Zo verscheen er in 2009 een verfilming van Terug naar de kust, in 2010 verscheen ook De eetclub in de bioscoop en twee jaar geleden werd ook De verbouwing verfilmd. Op dit moment wordt er een serie gemaakt van haar thriller uit 2006, Nieuwe buren. De personages uit de boeken van Noort zijn de afgelopen vijf jaar verbeeld door bekende acteurs als Pierre Bokma, Linda de Mol, Bracha van Doesburgh en Katja Schuurman.

'Making of De eetclub'
Infinity film & TV productions / DFW

Ibiza

Een deel van het jaar woont Noort op haar finca op Ibiza, een boerderij van 400 jaar oud op een berg. Het eiland inspireerde haar tot het schrijven van Koorts (2011), haar boek waarin twee vrouwen zichzelf verliezen op het party-eiland. Tegen Peter van der Vorst zei ze: ‘Ik kan weleens bang worden als ik alleen in mijn huis zit te schrijven. Er zijn hier veel berovingen en inbraken en als het dan waait en alles gaat klapperen, is het best eng. Dan doe ik de televisie aan of ga ik mijn vriend bellen.’

Koorts

Eetclubgenoot en collega-schrijver Kluun is een goede vriend van Saskia. Samen treden ze ook geregeld op bij het door hem opgerichte Night writers. Hij vertelt:

“Ik ken Saskia nu een jaar of tien, het is eigenlijk heel een gewoon en best bescheiden meisje. Ze heeft een grote vriendenclub: mensen die ze nog kent uit Bergen, en nieuwere vrienden. Sas geniet van het leventje dat hoort bij bekendheid, gaat naar feestjes en geeft interviews, maar wel alleen als het met schrijven te maken heeft. Ze zal niet bij Ik hou van Holland gaan zitten, wat ik wel doe.”

Kluun
“We hebben allebei een huis op Ibiza. Daar zien we elkaar vaak, maar ook in Amsterdam. Als we elkaar twee weken niet hebben gezien, gaan we samen ontbijten en nemen we het leven door. We praten dan over privézaken, bijvoorbeeld over onze nieuwe relaties. Die van haar is helaas op de klippen gelopen. Ik vind het heel knap hoe ze haar leven na haar scheiding weer op de rit heeft gekregen. Maar we hebben het ook over werk: over de techniek van het schrijven, columns en over de zakelijke kant van de uitgeverij. Tegenwoordig is ze veel bezig met het schrijven van scripts, ook daar overleggen we over.”

Kluun

'Ze kwam alleen te staan met twee pubers, maar ze is emotioneel, psychisch en zakelijk heel zelfstandig

Daar heb ik bewondering voor'

Saskia en kinderen geschilderd
door ex-man Marcel Schellekens

Kritiek

Noorts werk wordt vaak bekritiseerd. Het genre van de ‘literaire thriller’ doet het slecht bij de critici: misdaadromans zijn geen literatuur. Oud-Zomergasten-presentator Bas Heijne schreef ooit over het genre: ‘Het stempel literair voor misdaadromans is een onverkwikkelijke leugen.’ Ook Connie Palmen, die in 2005 een serie Zomergasten presenteerde, botst met Noort over het literaire karakter van haar boeken. Na een aanvaring op het Boekenbal in 2009 biedt de oud-presentatrice van het programma haar excuses aan. Noort zelf noemt haar werk niet literair. Ze schrijft boeken. Romans of thrillers die volgens haar aangenaam zijn om te lezen. De term literatuur zegt ze zelden te gebruiken.

“Als het over mijn taalgebruik gaat of zo, vind ik kritiek ook niet erg. Ik vind het pas erg als het gaat over: vrouw, blond, dom, oppervlakkig. Dat ben ik gewoon niet. Maar ik heb geleerd dat naast me neer te leggen. Ik durf nu te zeggen: nee, ik schrijf geen literatuur, geef het maar geen naam.”

Margriet, 14-21 maart 2014

Op zondag 3 augustus is auteur en columniste Saskia bij Wilfried de Jong aan tafel te zien in Zomergasten. Het gesprek is die avond vanaf 20.15 te bekijken op Nederland 2 of via de livestream op vpro.nl

w
l
Zomergastenlijst 2014
b
Uw browser lijkt ietwat verouderd.
Voor de volledige ervaring raden wij u aan om Chrome, Firefox of Safari te gebruiken.

Veel plezier.
nog even niet online.