Arjen Lubach: Dubbeling DWDD-interview berust op toeval

Amsterdam, 28 september 2015

De redactie van het VPRO-programma Zondag met Lubach betreurt dat een interview met correspondent Olaf Koens identiek blijkt te zijn aan een gesprek dat Koens eerder voerde in De Wereld Draait Door. Na analyse van de beelden moet de redactie toegeven dat de overeenkomsten groot zijn. Presentator Arjen Lubach benadrukt dat er geen kwade opzet in het spel is.

Arjen Lubach: “Ik heb vanmorgen met stijgende verbazing zitten kijken naar een compilatie van beide interviews. De gelijkenis is verbijsterend. Als je een gast interviewt die al in meerdere talkshows te gast was, is het logisch dat er enige overlap zit in de gesprekken. Maar dat het zo dichtbij elkaar ligt, daar schrik ik echt van. Aan de andere kant: dit moest natuurlijk een keer gebeuren. Na ruim zestig jaar Nederlandse televisie met zoveel zenders zijn er ontelbare uren zendtijd verstreken. Dan is het onvermijdelijk dat een aantal minuten een keer identiek is.
Het is zoals het bekende voorbeeld van de chimpansee met de typemachine: als je ’m er maar lang genoeg achter zet, schrijft hij uiteindelijk het hele oeuvre van Nescio. Niets meer dan een bizar toeval.”

Producent Human Factor laat weten geen verdere stappen te ondernemen naar aanleiding van het incident: “We zullen een stevig gesprek voeren met de redacteur die dit interview heeft voorbereid. Betere research kan dit soort fouten in de toekomst voorkomen.”

Zondag met Lubach wordt iedere zondagavond uitgezonden om 21:45 uur op NPO3.
Bekijk de aflevering met Olaf Koens op de site.