Zondag 8 april heeft Arjen Lubach in de uitzending bekendgemaakt dat de Facebookpagina van Zondag met Lubach wordt verwijderd.

De VPRO ondersteunt de keuze van Zondag met Lubach om te stoppen met Facebook. Het programma geeft hiermee een ultiem signaal af aan Facebook om veel zorgvuldiger om te gaan met de privacy van zijn gebruikers en de objectiviteit van de informatievoorziening via het platform. Er moet meer openheid komen over de wijze waarop het bedrijf data van haar gebruikers verzamelt en gebruikt. 

Net als veel gebruikers is ook de VPRO bezorgd over de grote en grotendeels ongecontroleerde macht die datagiganten als Facebook hebben verkregen en de gevolgen die dat heeft voor onze privacy en de democratie. De VPRO volgt de wereldwijde discussie die de afgelopen weken is ontstaan over de rol en invulling van sociale platforms nauwgezet.

Stan van Engelen (hoofdredactie TV VPRO): 'ZML is met 350.000 volgers het grootste Facebookplatform van de VPRO. Met het sluiten van het ZML-account geven we een krachtig signaal af aan Facebook om onze privacy en democratische waarden te respecteren. Andere VPRO-programma’s blijven vooralsnog op Facebook aanwezig. We willen de ongekende mogelijkheden van sociale media blijven gebruiken voor het contact met ons publiek en maximale druk uitoefenen om de platforms transparant te laten werken. Privacy op internet en specifiek de ontwikkelingen rond Facebook liggen bij de VPRO onder de loep.'