Brommer op zee

Brommer op zee is het nieuwste boekenprogramma van de VPRO. Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

Elke zondagavond is Brommer op zee op TV te zien, om 19.25 uur bij de VPRO op NPO 2. Online kun je mee doen met de boekenclub, waarin elke maand een ander boek wordt gelezen samen met de schrijver zelf in de Brommer op zee-app. Daarnaast vind je op de sociale kanalen van het programma elke dag lees- kijk- en luistertips.

VPRO Boekengids

De VPRO Boekengids is een bundeling van alles wat de VPRO Gids over boeken doet, waaronder wekelijks drie boekentips en een langer artikel. Maar ook: de minibieb der onvolprezen boeken, waarin Lisa Weeda langs fietst bij schrijvers, die haar vertellen welke vergeten of onontdekte boeken het verdienen door iedereen gelezen te worden.

De VPRO Boekengids heeft ook een geheel eigen nieuwsbrief, waarin Katja de Bruin je in eigen stijl gidst door de wondere wereld van letters, proza en papier. Alle informatie vind je via de link hiernaast.

OVT

OVT (de onvoltooid verleden tijd) is een wekelijks programma op NPO Radio 1. Het geeft historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Iedere maand bespreken Bart Funekotter en Wim Berkelaar hierin de nieuwste historische boeken. Verder zijn er wekelijks interviews met auteurs. Voor een overzicht van alle recente boeken-items van OVT, klik je op de link hiernaast.

In een boek kan het wél

Met hulp van zijn schrijversvrienden brengt schrijver Raoul de Jong vanuit Theater Rotterdam een bevlogen, theatrale ode aan een paar van zijn favoriete schrijvers uit het verleden.

In een boek kan het wél is een ode aan vergeten boeken, een programma door schrijvers óver schrijvers en over wat boeken teweeg kunnen brengen. Raoul opent een schatkamer vol verhalen die inspireren om anders naar je eigen leven en de wereld om je heen te kijken. Alle drie de delen zijn nu te bekijken.

het einde van VPRO Boeken

VPRO Boeken is per januari 2020 gestopt en dat is voor veel mensen een teleurstelling. Dat blijkt uit reacties van kijkers, van VPRO-leden en van schrijvers en uitgevers. Die steun voor het programma is een mooi compliment voor de makers, die jarenlang met veel liefde een programma van hoge kwaliteit hebben gemaakt.

Wim Brands stond aan de wieg van het programma en was 12 jaar als eindredacteur en presentator de drijvende kracht achter VPRO Boeken. Het blijft een enorm gemis dat hij er niet meer is. Eindredacteur Katja de Bruin, producer Ymke Kreiken en de presentatoren Carolina lo Galbo, Tjitske Mussche en Jeroen van Kan hebben met enorme inzet en toewijding de afgelopen seizoenen van VPRO Boeken gemaakt. Dankzij hen wist het boekenprogramma iedere week weer zo’n 100.000 kijkers te interesseren. 

We begrijpen dat trouwe kijkers en auteurs het jammer vinden dat VPRO Boeken stopt. Voor veel boekenliefhebbers is de zondagochtend al geruime tijd een vaste stek, waar nieuw werk van bekende en onbekende schrijvers besproken wordt. 

De VPRO blijft ruime aandacht besteden aan boeken in de VPRO Gids, op de radio in Nooit Meer Slapen en OVT en op het YouTube-kanaal VPRO Poëzie. We blijven schrijvers en dichters interviewen en literatuur onder de aandacht brengen. Wekelijks in onze programma’s en op internet. En we blijven altijd ijveren voor meer.