Lotje IJzermans interviewt schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie vanuit Bibliotheek Neude in Utrecht.

afleveringen

Aflevering 1 

Murat Isik vertelt over zijn nieuwe roman ‘In de mist van Golden Gate Park’, een epische vertelling over de zoektocht naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Rinske Bouwman is te gast over 'Een soort eelt', haar tragikomische debuutroman over hoe een jonge vrouw zich door het leven worstelt.

Aflevering 2

Lisa Weeda vertelt over haar nieuwe roman ‘Dans dans revolutie’, waarin gedanst moet worden om oorlogsslachtoffers tot leven te wekken, een daad van verzet en medeleven. Ook te gast is Philipp Blom. Met de historische roman 'Dieven van het licht' blaast de historicus, romanschrijver en journalist wervelend leven in de figuren van de Italiaanse renaissance: de mooiste schilderkunst, moord, de inquisitie en roomse corruptie.

Aflevering 3

Als voorproefje op de Boekenweek met het thema ‘Bij ons in de familie’ ontvangt Lotje alle leden van de familie Chabot - vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Simone Atangana Bekono maakte eerder naam met de roman ‘Confrontaties’. Nu verschijnt haar tweede dichtbundel ‘Marshmallow’: poëzie die schrijnt - en ondermijnt.

Aflevering 4

Anne Broeksma heeft een toevallige ontmoeting met een schubdier waardoor ze in de ban raakt van het boomdraakje. Al haar tijd en spaargeld gaat naar dit bijzondere diertje. Ze schreef er ‘Een verhaal met schubben’ over. Chris Keulemans onderzoekt waar de grenzen van solidariteit liggen in de wereld van protest. Hij neemt ons mee naar pleinen, demonstraties en verzetsbewegingen in zijn boek ‘Verzet’. 

Aflevering 5 - 24 maart

In ‘Over het zwijgen’ schrijft Roelof ten Napel over een dichteres die al twintig jaar niet heeft gepubliceerd. Ze is een vrouw die onze verhalen – over anderen en onszelf – is gaan wantrouwen, en vraagt zich af of een mens ook zonder kan. Tim Overdiek kwam erachter dat zijn vader tewerkgesteld was in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van één foto gaat hij op zoek naar zijn vaders verhaal, het verhaal van zoveel mannen van die generatie. Hij schreef het op in ‘Zwijgende vaders’. 

Aflevering 6

Manik Sarkar debuteert met zijn roman ‘Ossenkop’, over een slagerszoon die zo geobsedeerd is met vlees dat hij al het andere uit het oog verliest. Met mensen omgaan kan hij absoluut niet, en dat is wel handig in een dorp... En in het boek ‘Om en nabij’ beschrijft Yolanda Entius de huizen waar ze tot nu toe heeft gewoond. Tussen de verschillende plekken en periodes keert ze telkens terug bij dezelfde vraag: Wat betekent het om ergens thuis te zijn?

Aflevering 7 
 
‘De bewaring’, het romandebuut van Yael van der Wouden, speelt zich af in het naoorlogse Overijssel, waar de spanning tussen twee vrouwen voelbaar is, maar ook tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden. En in ‘Een ander leven’ portretteert Bart Moeyaert zijn moeder, met wie hij drie dagen in Parijs doorbrengt. Ook kijkt hij terug op de jongeman en zoon die hij ooit was. 

Aflevering 8

Lammert Voos beschrijft in ‘Jericho’ heel nauwkeurig waarom en hoe mensen vluchten uit een oorlogsgebied, en de totale onmacht die daarbij komt kijken. Sanne Huysmans portretteert in ‘Iemand moest het doen’ een klein dorp waar roddels, burenruzies, stromend water en internet de dorpelingen van hun stuk brengen.