14 januari

Deze week in Buitenhof: Koert Debeuf over de ontwikkelingen in Jemen, Geert-Jan Knoops en Liesbeth Zegveld over de genocideaanklacht tegen Israƫl, Wouter Kolff en Roland van Kessel over de spreidingswet en Garrie van Pinxteren over de verkiezingen in Taiwan.

aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

Al weken vallen de Houthi’s schepen aan in de Rode Zee, uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Deze week waren er daarom opnieuw aanvallen van Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op Houthi-doelwitten in Jemen. Wordt het Westen een nieuw langdurig conflict ingezogen?

‘De bedoeling van de VS was om de humanitaire pauzes in Gaza in een staakt-het-vuren te laten overgaan en dan in vredesonderhandelingen,’ aldus Midden-Oosten-expert Koert Debeuf, professor aan de vrije universiteit Brussel en verbonden aan de universiteit van Oxford. Hij sprak met aanwezigen bij de onderhandelingen in Qatar. Dat het niet zo gelopen is, laat volgens hem zien dat de machtspositie van de VS ‘kleiner is dan mensen denken’. 

Debeuf ziet het stoppen van de oorlog en het opnieuw onderhandelen over de gijzelaars als enige oplossing om te zorgen dat we niet naar een groter, misschien zelfs mondiaal, conflict gaan: ‘De lont moet uit het kruitvat.’ 

Meer informatie:

Koert Debeuf

Professor Midden-Oosten (VUB)

Loopbaan
Hoofdredacteur EUobserver
Europees directeur Tahrir Institute Middle East Policy Europe
Directeur Liberaal Kenniscentrum
Woordvoerder en speechschrijver Belgische premier Guy Verhofstadt

Zuid-Afrika doet beroep op Genocideverdrag

Maakt Israël zich schuldig aan genocide? Die zeer beladen vraag hing boven het Internationaal Gerechtshof deze week. Zuid-Afrika daagde Israël voor de internationale rechtbank, en verwijt het land te handelen in strijd met het Genocideverdrag uit 1948. Wat betekent dit proces voor de oorlog in Gaza en de internationale verhoudingen? 

‘Het zou mij niet verbazen als het Internationaal Gerechtshof gaat zeggen: wij zijn niet bevoegd om hier een uitspraak over te doen op dit moment,’ aldus advocaat en hoogleraar politiek van het internationaal recht Geert-Jan Knoops over de genocidezaak tegen Israël.  

Liesbeth Zegveld, advocaat en hoogleraar oorlogsherstelrecht, verwacht wel een spoedmaatregel om de bevolking in Gaza te beschermen: ‘Als de hoogste rechter van de wereld op zijn handen gaat zitten, dan is het echt inpakken en wegwezen met het recht.’  

Meer informatie:

Geert-Jan Knoops

Advocaat bij het Internationaal Strafhof

Loopbaan
- Advocaat Knoops’ Advocaten
- Lead counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag
- Hoogleraar politiek van het internationaal recht (UvA)

Liesbeth Zegveld

Advocaat en hoogleraar oorlogsherstelrecht

Loopbaan
- Partner d’Oliveira Human Rights Lawyers
- Hoogleraar oorlogsherstelrecht (UvA)

komt de Spreidingswet er?

Komende week wordt de Spreidingswet besproken in de Eerste Kamer. Gaat deze wet er komen en wat zijn de gevolgen als dat niet zo is? We bespreken het met twee bestuurders die dagelijks met het onderwerp te maken hebben: Wouter Kolff, voorzitter van het veiligheidsberaad en burgemeester van Dordrecht, en Roland van Kessel, burgemeester van Cranendonck, waar ook het asielzoekerscentrum van Budel onder valt.

‘Ik voel me in de steek gelaten door het Rijk,’ vertelt Van Kessel. ‘De spreidingswet die dinsdag op de agenda staat van de Eerste Kamer is voor ons ontzettend belangrijk.’ Kolff: ‘Wij hebben deze spreidingswet keihard nodig dus die uitvoerbaarheid staat helemaal niet ter discussie. Het zou helemaal niet politiek moeten zijn.’

Beide VVD-burgemeesters roepen de Eerste Kamer op voor de wet te stemmen. ‘Cranendonck en Ter Apel dragen al veel te lang de last op hun schouders.’ 

Meer informatie:

Roland van Kessel (VVD)

Burgemeester Cranendonck

Loopbaan
- Wethouder Peel en Maas
- Wethouder gemeente Kessel
- Fractievoorzitter Reeël Alternatief in Kessel

Wouter Kolff (VVD)

Voorzitter Veiligheidsberaad

Loopbaan:
- Burgemeester Dordrecht
- Burgemeester Veenendaal
- Wethouder oa Economische Zaken en Financiën Nieuwegein

verkiezingen Taiwan

Correspondent Garrie van Pinxteren nam onlangs afscheid van haar post in China. Bij Buitenhof geeft ze haar visie op het land dat ze veertig jaar geleden voor het eerst bezocht. En natuurlijk bespreken we de actualiteit met de verkiezingen in Taiwan.

‘Het is niet zo dat China of de Chinese president oorlog wil, maar je ziet wel dat het land zich voorbereidt op de mogelijkheid dat zo’n oorlog komt,’ vertelt Van Pinxteren. ‘Je ziet heel veel militaire propaganda en aanbidding van het leger.’ Hoe het land omgaat met de verkiezingsuitslag in Taiwan, waar het China-kritische DPP aanblijft? ‘Voor China is dit een problematische uitslag. Ik denk niet dat ze onmiddellijk reageren, maar wel dat bij de installatie, de militaire aanwezigheid zal toenemen.’ 

Garrie van Pinxteren

Correspondent China

Loopbaan
- Correspondent China NRC en NOS
- Sinoloog Instituut Clingendael 
- Docent Journalistiek RUG
- Onderzoeker bij LeidenAsiaCentre

Publicaties 
- Wie wij zijn (2017) 
- Nederland door Chinese ogen (2016) 
- China (2008) 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.