In een artikel in de Groene haalt Bas Heijne de Britse journalist Edmund Fawcett aan die vier terreinen noemt waar we ons mannetje moeten staan.
Eén: we moeten investeren in onze democratische rechtstaat. Om politieke strijd te kanaliseren, bloedvergieten te voorkomen en een weg te vinden uit conflicten tussen belangen, ideeën en meningen. We moeten niet dwepen met de despoten van de 21ste eeuw. We moeten ze kritisch bevragen. En onderdeel van een sterke democratie zijn sterke en onafhankelijke media, kritische journalisten en eigengereide makers.
Twee: we moeten macht controleren en inperken omdat macht altijd macht naar zich toe trekt. Eén procent van de wereldbevolking bezit negentig procent van het vermogen. Vijfenveertig Oekraïners hebben de helft van het land in handen. Vanuit Londen. Macht groeit logaritmisch en corrumpeert.
Daarom moeten we investeren in onderzoeksjournalistiek en research en verhalen vertellen over tegenmacht en nieuwe initiatieven. Tegenlicht laat zien hoe je daarbij radicaal kunt zijn zonder de journalistieke mores te verloochenen en hoe belangrijk de civic society is om tegenmacht te organiseren.
Drie: we moeten inspiratie putten uit ons geloof in de vooruitgang. De oplossingen liggen niet achter ons in de jaren vijftig of achter het aanrecht. De oplossingen liggen voor ons. Dat is de essentie van de verlichting en brengt ons verder. We zoeken oplossingen, alternatieven en nieuwe inzichten omdat de samenleving anders vastroest.
Vier: we omarmen de notie dat ieder mens respect verdient op basis van wie we zijn. Ongeacht afkomst, sociale status of capaciteiten. Vanuit dat principe vertellen we verhalen over unieke en bijzondere mensen en kiezen vaak hun perspectief om de wereld te duiden.