Met bruisende energie en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn we voor de vierde editie van Publieke Pioniers geland in Arnhem, op zoek naar unieke samenwerkingen met lokale experts en de mediamakers van de toekomst. Benieuwd wat de publieke avond in Rozet heeft gebracht? Of wil je lezen wat voor prototypes er zijn ontwikkeld tijdens de hackathon? Lees hieronder snel verder.

SPOILER ALERT

alle ideeën uit de hackathon Publieke Pioniers #4 worden in september doorontwikkeld met afstudeerstudenten van de HAN!

De omroepen zullen daarbij de afstudeerstudenten ondersteunen tijdens deze verdere ontwikkelingen. We zijn mega trots op dit succes en kunnen niet wachten op wat hieruit gaat komen! 

ai for all in Arnhem

Na een razendsnelle ontwikkeling van generatieve AI vond Medialab het hoog tijd voor een diepgaande reflectie over ethische toepassingen ervan. Het thema van deze editie is daarom ook: ai for all, oftwel AI4ALL. Met een knipoog naar het verleden van een kleine groep hackers die het internet voor iedereen toegankelijk wilden maken. 

inspirerende publieke avond in Rozet

Op 27 maart trapten we de Publieke Pioniers #4 af met een inspiratie avond voor het publiek in Rozet Arnhem. Sprekers uit het veld van AI en media gaven een mix van inzichten over kunstmatige intelligentie en toegankelijkheid. De presentaties van Judith Zoë Blijden, Erdinç Seçan en Eric Velleman brachten kennis over zowel de potentie als de beperkingen van AI.

Judith wierp daarbij een heel fascinerende blik op menstruatie-apps, waarbij ze de complexiteit van de cyclus benadrukte en dat vaak (mannelijke) ontwikkelaars en AI deze denken te voorspellen. Eric’s overzicht van AI-tools bood een blik op de immense mogelijkheden die tot ons beschikking zijn. Hierop aanhakend gaf Erdinç levendige voorbeelden van de grenzen van AI.  

Een van de hoogtepunten van was toch wel moderator Laurens Vreekamp, die zich helemaal had gehuld in een AI-gegenereerde outfit.  

Na de interessante keynotes was het tijd voor een panelgesprek tussen Karlien Vanpoecke (Speaksee), Yaniv Wolf (KRO-NCRV), Liesbeth van de Kar (NTR) en Tom Kortbeek (Filip Studios). Zij besproken de nuances van AI en media. De interactie met het publiek zorgde voor boeiende nieuwe inzichten. 

Keynote van Erdinç Seçan

Laurens Vreekamp in AI gegenereerde outfit

“Een zeer inspirerende avond vol eye-openers!”

- een toeschouwer uit het publiek tijdens de afsluitende borrel

van concept tot prototype: een succesvolle tweedaagse hackathon!

De daarop volgende tweedaagse hackathon bracht een hoop energie en creativiteit naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De teams, bestaande uit vertegenwoordigers van HUMAN, NTR, Omroep Zwart en VPRO, werkten zij aan zij met gedreven studenten en ervaren docenten en onderzoekers van de HAN. Hun missie: innovatieve toepassingen van AI ontwikkelen die de publieke omroepen verrijken en toegankelijk maken voor een breed publiek.  

“We zijn ontzettend onder de indruk van het niveau van de concepten. Alle teams zijn echt gaan pionieren en er zijn zelfs al eerste tests gedaan met potentiële doelgroepen. Er is echt ongekend hoog resultaat geleverd”

- Abel Enklaar, Eindredacteur VPRO Medialab

🥁 en het winnende team is….. NTR!

Na een sterke pitch met duidelijke visuals is de jury overtuigd: team NTR verdient de eerste prijs! Het team wist de jury te overtuigen met hun innovatieve benadering hoe ze de SchoolTV website beter doorzoekbaar kunnen maken voor kinderen. De omroepmedewerkers van NTR hebben samen met drie studenten en een docent van de HAN hun hersens gekraakt over het toegankelijker maken van de SchoolTV database. Ze bedachten een oplossing door AI in te zetten om kinderen te helpen met het formuleren van een vraag, waarbij er een ‘kennisstelsel’ wordt gevormd.  

de deelnemende teams

team HUMAN

Kunstmatige intelligentie komt steeds verder ons gewone leven binnen, ook op het gebied van liefde. Op basis van HUMAN's nieuwe serie genaamd ‘AI Love’, waarin de relatie van mensen met AI centraal staat, onderzocht Team HUMAN dit maatschappelijke vraagstuk. Hoe worden jongeren op een interactieve manier meer bewust over deze menselijke relaties met kunstmatige intelligentie? Het team heeft twee dagen lang hard gewerkt en een fantastisch protoype neergezet. De twee medewerkers van HUMAN, drie studenten en een docent van de HAN pitchten een fantastisch idee om AI in te zetten door middel van een interactieve datingervaring met een bot!   

team Omroep Zwart

Het team van Omroep Zwart ging op zoek naar een middel tegen online haat en polarisatie. Een mooi vraagstuk om de mediawereld toegankelijk en vrediger te maken voor iedereen. De studenten en docent van de HAN gingen enthousiast aan het werk met het maken van een persona. Op basis daarvan heeft het team een soort sensitivity scanner bedacht, waarbij de online verbindingen toegankelijker en socialer gemaakt kan worden. 

team VPRO

Het team VPRO begon samen met studenten en een docent van de HAN met een brainstormsessie. Hoe konden ze 'het archief van de toekomst' toegankelijker maken met AI. Het concept zou daarbij kunnen helpen om makkelijker en sneller informatie tot je te kunnen nemen uit het archief. Met een prototype lieten ze zien hoe AI van verschillende video’s uit het archief een samenvatting kan maken. Dit idee is verder voortgevloeid uit Publieke Pioniers #3, waarbij Team TAV bedacht hoe je een ingewikkeld artikel kan lezen… Namelijk door er een duidelijke podcast van te maken.

de jury

Eric Velleman

Professor Inclusive Digital Design & Engineering, HAN

Koen van Turnhout

Lector Human Experience & Media Design, Utrecht University of Applied Sciences

Abel Enklaar

Eindredacteur VPRO Medialab

Simone Mutsaers

NPO Innovatie

afsluitende borrel Publieke Pioniers #4

Na de open demo’s waarbij de teams zijn overspoeld door een daverend applaus en complimenten over hun fantastische pitches, sloot Publieke pioniers #4 af met een levendige borrel. Deelnemers, juryleden en het publiek bespreken enthousiast hun ervaringen tijdens de afsluitende borrel van de tweedaagse hackathon in de HAN. De sfeer bruist bij iedereen nog na, hopen dat de basis voor toekomstige samenwerkingen kan worden gelegd. 

vorige Publieke Pioniers

  • over Publieke Pioniers

    Publieke Pioniers is een intiatief van het VPRO Medialab en NPO Innovatie om vanuit de omroepen samenwerking op te zoeken met makers, innovators, en instellingen in het hele land. We zoeken innovatie-hubs op, starten intensieve samenwerking met onderwijs-instellingen waar de media-makers van morgen worden opgeleid. Dat doen we ondermeer in een unieke combinatie van publieke events en hackathons, in wisselende partnerships maar altijd op locatie. In 2024 organiseren we:

    • Publieke Pioniers #4: ai for all Bibliotheek Rozet, Arnhem, maart 2024
    • Publieke Pioniers #5: trust me ai know Forum, Groningen, juni 2024
    • Publieke Pioniers #6: sustainability Digital Society School (HVA), Amsterdam, oktober 2024