Femke van der Laan ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken.

Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

Maandag 22 april: Violette Schönberger

Violette Schönberger is architect en stedenbouwkundige. Na vijftien jaar bij Nederlandse architectenbureaus richtte ze ontwerpbureau FALSEWORK op. Ze schrijft columns voor de Volkskrant en de Architect, geeft les aan verschillende universiteiten en zit in de Omgevingscommissie in Tilburg. Haar essay "Paradijs van imperfectie" won in 2019 de Geert Bekaert Prijs voor architectuurkritiek.

Femke van der Laan gaat met Violette Schönberger in gesprek.

Dinsdag 23 april: Wilbert van de Kamp

Wilbert van de Kamp is creatief ondernemer. Hij is betrokken bij verschillende projecten en initiatieven, waaronder het Slow Food Youth Network, Innofest en Omapost. Hij organiseerde het Food Film Festival en presenteert talkshows zoals "Als warme broodjes." In zijn podcast "Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!" ontvangt hij wekelijks gasten om troost, hoop en inspiratie te bieden, en zijn eigen somberheid te overwinnen.

Femke van der Laan gaat met Wilbert van de Kamp in gesprek.

Woensdag 24 april: Jan Pronk

Jan Pronk is politicus. Als PvdA-politicus zat hij 24 jaar in de Tweede Kamer, was minister van Ontwikkelingssamenwerking en Defensie ad interim, en diende vijf jaar als speciaal VN-gezant. Hij ontving onderscheidingen zoals Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In "Kijk Niet Weg" onderzoekt Jan Pronk met journalist Ellen Mangnus hoe we samen uitdagingen als klimaatverandering, oorlog en pandemieën kunnen aangaan.

Femke van der Laan gaat met Jan Pronk in gesprek.

Donderdag 25 april: Marlisa den Hartog

Marlisa den Hartog is historicus en schrijver. Ze promoveerde op seksuele gedragsregels in Italië tijdens de Renaissance en is docent aan de Universiteit Leiden. Haar eerste boek, 'Seks in de Renaissance', onthult de complexiteit van seksuele opvattingen en praktijken in die tijd en legt verrassende parallellen bloot met hedendaagse kwesties rondom seksualiteit en gender.

Femke van der Laan gaat met Marlisa den Hartog in gesprek.

Vrijdag 26 april: Nina Spijkers

Nina Spijkers is actrice en regisseur. Ze regisseerde onder andere de voorstellingen 'Don Carlos', 'Het Temmen van de Feeks' en 'Onder Ons'. Ook maakte ze 'Minis Plus' van Hadewych Minis en 'De Avond is Ongemak' naar het veelgeprezen debuut van Lucas Rijneveld. Ze won de Top Naeff Prijs en werd tweemaal genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Nu regisseert ze de muziektheatervoorstelling ‘Het Achtste Leven (voor Brilka)’, een episch drama verteld vanuit vrouwen van verschillende generaties.

Lotje IJzermans gaat met Nina Spijkers in gesprek.

meer over Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is elke werkdag van middernacht tot 01.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Na uitzending zijn de afleveringen te vinden in jouw favoriete podcastapp. De presentatie is in handen van Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).