Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in 2Doc: Roes één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk best weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?

alcoholinfolijn

Heb je vragen over jouw eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders? Na afloop van Roes kun je chatten met een medewerker van de alcoholinfolijn.
 

www.alcoholinfo.nl

In december en januari proosten we wat af met elkaar. Tijdens de talloze borrels en nieuwjaarsrecepties staan de glazen wijn, bier en champagne voor het grijpen. En eigenlijk is er altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten of op de bank voor de TV. Een blokje kaas en een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Ook voor Leo de Boer is de fles een gezellige huisvriend geworden, of in zijn geval het kartonnen wijnpak en de jerrycan met whisky. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedrinkt. Tegelijkertijd is het officiële gezondheidsadvies nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk?

Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is - en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

de gezelligheidsdrinkers

Elk persoon heeft andere drinkgewoontes en drinkt andere hoeveelheden. Tijdens het afkicken van de alcohol loopt iedereen tegen problemen aan: Leo mist zijn slaapmuts, Pieter heeft minder energie, en Ninke schrikt heel erg van de werkelijke hoeveelheid die ze drinkt. Wie zijn de 'gezelligheidsdrinkers'?

Leo

Drinkt 'dagelijks een biertje bij het koken, 's avonds zo'n drie glazen wijn (of meer) en voor het slapen een glas whisky in bed'.
Zijn vrouw en zoon hebben hem al eerder op zijn alcoholgebruik gewezen, maar pas na een fietsongeluk ziet hij in dat hij minder moet drinken.

Kelly

Drinkt 'minimaal een fles wijn per dag, in totaal zo'n veertig glazen per week'.
Voor Kelly is te weinig flessen wijn in huis hebben lastig. Ze rekent precies uit hoeveel drank ze nodig heeft voor de dagen waarop de winkels dicht zijn. En dan staan ook de feestdagen nog voor de deur...

Hans

Drinkt 'ongeveer zeven glazen per dag, dus zo'n vijftig per week'.
Bij zijn werk als gevangenisbewaarder krijgt hij vaak te maken met alcohol. Vooral op de sportdagen worden er volgens hem 'sloten bier' gedronken. Toen hij minder ging werken besloot hij te minderen met drinken.

José

Drinkt 'zestien glazen per week'.
Vroeger dronk José nog meer, maar toen ze eierstokkanker kreeg heeft ze lange tijd niet gerookt en gedronken. Toch is ze weer teruggevallen in haar oude gedrag en laat ze graag de remmen los op de wekelijkse feestjes.

Pieter

Drinkt 'zeventig glazen per week'.
Pieter drinkt het meest van het gezelschap. Er gaat meer geld naar drank dan naar eten als hij zijn boodschappen doet. Sinds tien jaar is hij werkloos, hij besteedt in het dagelijks leven vooral tijd aan het repareren van fietsen uit de buurt.

Janinde

Drinkt 'veertig glazen per week'.
Het valt Janinde zwaar wanneer ze haar wijntje moet omruilen voor thee. Alcohol vindt ze gewoon veel te lekker en te gezellig. Het is vanzelfsprekend dat ze een wijnglas in haar handen heeft wanneer ze romantisch met haar vriend film kijkt vanaf de bank.

Theo

Drinkt 'twintig glazen per week, maar meer als er feestjes zijn'.
Zodra Theo op een feestje is, worden er heel wat glazen bier gedronken. Of eigenlijk: zelf noemt hij het zuipen. Hij houdt van sporten, dus minder alcohol zou zorgen voor een nog betere gezondheid.

Ninke

Drinkt '35 glazen per week'.
Elke dag drinkt Ninke alcohol, maar wel pas vanaf 16.30 uur. Als haar vliegtuig vertraging krijgt ziet ze de extra wachttijd vooral als tijd voor een wijntje. En tijdens het eten een glas Caipirinha is ook zeer welkom. Toch is ze niet blij met haar slechte gewoontes.

hoe gaat het nu met ze?

Een jaar verder: hoe gaat het nu met de gezelligheidsdrinkers? Is er iets terecht gekomen van hun voornemens? Bekijk hieronder hoe de voorraadkast van Leo er nu uitziet, hoe Janinde het lukt om minder te drinken, en wat Kelly van plan is met Oud & Nieuw.