Het is misschien wel de belangrijkste reis ooit gemaakt.

De reis die Charles Darwin maakte op HMS Beagle – die van 1831-1836 de wereld over voer – vormde de basis voor diens On the Origin of Species en daarmee de evolutietheorie. Zo veranderde één reis niet alleen onze blik op de mensheid, maar ook op de wereld.

In 2009 sloegen de VPRO, Canvas en Teleac de handen ineen om die reis te herhalen. Gedurende acht maanden en ontelbare uren tv, radio en online producties, reist een nieuwe Beagle-crew Darwin achterna en kijkt hoe het ervoor staat met zijn erfenis én onze toekomst.

verdieping bij de afleveringen

Van het vertrek uit Plymouth tot de aankomst in Kaapstad en alle havens onderweg: alle afleveringen van Beagle kun je bekijken op NPO Start. 

Op vpro.nl vind je daarnaast bij iedere uitzending verschillende extra's, van bijzondere fragmenten tot scheepjournaals en interviews.

multimediaal project

Het vertrek van de Clipper Stad Amsterdam op 28 augustus 2009 was het begin van een ongelofelijke zeilreis rond de wereld die acht maanden zou duren. Een avontuur dat 35 weken lang te volgen was op televisie, radio, in de VPRO Gids en non-stop op het speciaal ingerichte beagle.vpro.nl.

Die site is inmiddels niet meer beschikbaar, maar veel van het materiaal daar is inmiddels verplaatst naar deze plek. Hiernaast vertelt Redmond O'Hanlon over alle aspecten van dit multimediale project.

aan boord van de clipper

Ruim twee eeuwen na de reis van de HMS Beagle, treedt Sarah Darwin in de voetstappen van haar over-overgrootvader. Aan boord van de Clipper Stad Amsterdam wordt ze vergezeld door de Vlaamse bioloog Dirk Draulans en de eigenzinnige Britse schrijver Redmond O'Hanlon.

Op hun reis ontmoeten ze daarnaast verschillende wetenschappers en kunstenaars, die hen helpen meer inzicht te krijgen in de stand van de wereld vandaag. En natuurlijk worden zij de hele tijd ondersteund door een hard werkende en bekwame scheepsbemanning, die de wereldreis mogelijk maakt. Over hun avontuur maakte zijn 'De Clipper Hit' die je hiernaast kunt bekijken.

over het programma

Benieuwd naar het ontstaan van het Beagle-project? Regisseur Hans Fels en eindredacteur Lex Runderkamp vertellen er meer over in het artikel hiernaast. Hier vind je ook meer artikelen.