In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 20 februari

boekentips van Wilfried en Ruth

  • Een modern verlangen van Hanna Bervoets

De winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2022, dus de beste korte verhalenbundel van het jaar. In 14 verhalen stelt Bervoets grote vragen over het lot, de maakbaarheid van het leven, maar vooral over hoe we met elkaar om gaan.

  • Lettipark van Judith Hermann, in de vertaling van Maarten Elzinga

“Heel sober, heel klein, heel precies” en toch heel goed volgens Ruth. Een bundel vol verhalen die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

  • Sneeuw, hond, voet van Claudio Morandini, in de vertaling van Hilda Schraa en Manon Smits

Een man gaat de bergen in waar hij zich samen met een hond opsluit in een hut. Als deze bedekt raakt met sneeuw moeten ze er in barre omstandigheden met elkaar leven. “Spannend en absurd,” aldus Wilfried.

Kijk voor alle boekentips uit de uitzendingen hier

in de uitzending

Psychiater Forugh Karimi (1971) debuteerde met een indringend familieverhaal over een gevluchte Afghaanse moeder en haar zoon die een nieuw leven opbouwen in Nederland. Moeder Lolo komt voor een groot dilemma te staan: wat vertel ik aan mijn zoon over het verleden? De moeders van Mahipar is een grote roman over liefde, vluchten, en verraad.

Wilfried en Ruth gingen ook in gesprek met de 86-jarige schrijver, dichter en vertaler Willem van Toorn (1935). In zijn nieuwe roman Morgenrood krijgt een 27-jarige man de notitieboeken van zijn betovergrootvader onder ogen, waardoor hij wordt geconfronteerd met de wreedheid van de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor gaat hij met andere ogen naar Nederland kijken. Daar is in de afgelopen honderd jaar veel veranderd, en niet altijd ten goede.

Alma Mathijsen (1984) was te gast in het schrijfhok. Zij schreef onder andere Alles is Carmen, Vergeet de meisjes en meest recentelijk schreef ze het autobiografische boek Bewaar de zomer. Lees en bekijk hier de brief die Mathijsen schreef over haar juf en meester op de basischool. 

Ook gingen we op bezoek bij Guido van de Wiel (1972). Hij werkte jarenlang aan een vertaling van Les revenentes. Het boek van de Franse schrijver Georges Perec waarin enkel de ‘e’ als klinker gebruikt wordt. In het Nederlands verschijnt het binnenkort als De wedergekeerden. Bekijk hier de reportage en doe mee aan de Perec-uitdaging!

Ten slot waren we thuis bij schrijver en dichter Stefan Hertmans, boekenclubhost van de maand februari. Hij lichtte één van de notities toe over zijn boek Oorlog en Terpentijn. Meer informatie over de boekenclub is te vinden op deze pagina

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar roman heen. Deze maand: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

Hertmans schreef Oorlog en terpentijn aan de hand van de memories van zijn grootvader. Een aangrijpende roman over een jonge soldaat in de Eerste Wereldoorlog, over hoe we herinneren, maar bovenal over een meeslepende familiegeschiedenis. De roman won de AKO Literatuurprijs 2014 en De Inktaap 2016.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.