In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Noord-Koreaan klaagt Nederlands bedrijf aan

Een Noord-Koreaanse arbeider die is uitgebuit op een Poolse scheepswerf klaagt een Nederlandse scheepsbouwer aan die daar actief was. Zo zouden er nog 150.000 Noord-Koreanen onder dwang in het buitenland werken om het regime van Pyongyang te financieren. Zijn advocaat Barbara van Straaten en Korea-deskundige Remco Breuker lichten deze opmerkelijke aanklacht toe.

Pakistaanse rechtsstaat onder druk

Radicale moslims in Pakistan accepteren het revolutionaire vonnis niet waarmee het Hooggerechtshof de christelijke Asia Bibi heeft vrijgesproken van blasfemie. De advocaat van Bibi is inmiddels naar Nederland gevlucht, maar is de overheid in staat om de rechters te beschermen? Te gast journalist en Pakistan-deskundige Suzanna Koster.

De midterms en de grassroots-bewegingen

De verkiezing van Donald Trump heeft in de VS geleid tot de opkomst van allerlei politieke grassroots-bewegingen. Niet in de laatste onder vrouwen. Aan Amerika-deskundige Sara Polak de vraag: hoe succesvol zijn deze nieuwe groeperingen geweest bij de verkiezingen?

Impact dood Oekraïnse activiste

In veel steden in Oekraïne gaan nu mensen de straat op om te demonstreren naar aanleiding van de dood van Katerina Handzjoek. Deze 33-jarige activiste, die corruptie aan de kaak stelde, lag drie maanden in het ziekenhuis na te zijn overgoten met een bijtend zuur. Wat is er nog over van de Maida nrevolutie van vijf jaar geleden, die opstand tegen de grootschalige corruptie in het land en tegen de macht van de oligarchen? Oost-Europa correspondent Michiel Driebergen vertelt over de impact van het overlijden van Katerina Handzjoek.

Vluchtelingen gestrand in Bosnië

Een groeiend aantal vluchtelingen en migranten probeert via Bosnië de Europese Unie te bereiken. De route is populair nu Hongarije geen optie meer is door hekken en strenge grenscontroles. Bosnië, zelf een van de armste landen in Europa, heeft de middelen en het geld niet voor goede opvangkampen die geschikt zijn voor de winter. Het kan dan 20 graden onder nul worden. Over de duizenden gestrande vluchtelingen is te gast journalist Goran Trkulja.

meer van Bureau Buitenland