Club Lees is de nieuwe online leesclub van VPRO. Het draait in Club Lees om goede verhalen, liefde voor lezen en wat er in de marges van een boek gebeurt. Club Lees leest alles: van Young Adult-fictie tot poëzie, van literaire romans tot sci-fi, van non-fictie tot een spannende thriller. Download de Club Lees-app gratis.

Wat lezen we nu?

Thuis draag ik bij me, geschreven door Cecile Korevaar

Beschikbaar in de Club Lees-app van 6 mei t/m 9 juni 2024

Als een orkaan kwam de oorlog op ons afrazen en nam ons alles af.

Wassim, Romeo en Laila ontvluchten hun thuisland Syrië omdat ze vrezen voor hun leven. Alle drie hopen ze op een betere toekomst, zonder angst en bombardementen, zonder de dood om zich heen.

Ze ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze op het punt staan in een rubberboot te stappen die hen naar Griekenland zal brengen. Dit is het begin van een helse reis vol gevaar en ontberingen, maar ook van een bijzondere vriendschap. Welk lot staat hen te wachten, en vinden ze waar ze op hopen? Zijn ze veerkrachtig genoeg om het verleden onder ogen te zien en opnieuw te geloven in de toekomst?

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

Wij slaven van Suriname, geschreven door Anton de Kom

Beschikbaar in de Club Lees-app van 2 april t/m 5 mei 2024

Wij slaven van Suriname is zowel een literair meesterwerk, een persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. Anton de Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid.

160 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en bijna 90 jaar na de eerste publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.

Deze nieuwe editie bevat nieuwe inleidingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

Ik ben Eleanor Oliphant, geschreven door Gail Honeyman

Beschikbaar in de Club Lees-app van 25 februari t/m 1 april 2024

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.

Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

Herfst, geschreven door Ali Smith

Beschikbaar in de Club Lees-app van 20 januari t/m 25 februari 2024

De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde Daniel kennen toen ze acht was. Hij was haar buurman, en deze belezen, enthousiaste kunstverzamelaar nam haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur.

Als Elisabeth naast een slapende Daniel in het verzorgingshuis zit, dringt de betekenis van de gesprekken die ze als kind met hem had tot haar door. Van hem leerde ze wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie heeft geschreven.

Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur door elkaar heen spelen.

De meest hilarische pagina’s zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt.

Herfst is met vaart en humor geschreven, maar stemt ook tot nadenken over onze moderne tijd. Het is een inspirerende ideeënroman over een innige vriendschap.

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

De zon is ook een ster, geschreven door Nicola Yoon

Beschikbaar in de Club Lees-app van 20 december t/m 19 januari 2024

NATASHA gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica.

DANIEL heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd om Natasha daarvan te overtuigen.

Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allesbepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

Auxiety, geschreven door Dieuwertje Heuvelings

Beschikbaar in de Club Lees-app van 20 november t/m 19 december 2023

“Je begrijpt het niet. Ik heb dit nodig, weet je hoeveel shit er nog steeds over me gezegd wordt? Ik heb cijfers nodig, cijfers liegen niet.”

De wegen van playlist-samensteller Wytske, rapper Strijder en A&R manager Isaiah kruisen zich op ongemakkelijke wijze wanneer Strijder een snippet van zijn controversiële nieuwe track laat horen op sociale media. Hoe krabbel je als ‘gecancelde’ artiest terug omhoog in de charts? Hoe is het om als enige playlist-samensteller verantwoordelijk te zijn voor de hele Nederlandse muziekindustrie? En hoe werk je samen met muzikanten waar je niet achter staat? Auxiety biedt een inkijkje in de muziekindustrie in het streaming tijdperk.

Lees hier meer over het boek.

Artikelen op NPO3.nl

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld, geschreven door Elif Shafak

Beschikbaar in de Club Lees-app van 20 oktober t/m 19 november 2023

Als eerste boek kiest Naaz 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld, van de Turks-Britse schrijver Elif Shafak.

Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde, aan de stank op straat bij het bordeel waar ze werkte. Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld stond op de shortlist voor de Booker Prize 2019.

Lees hier meer over het eerste boek van Club Lees.

Artikelen op NPO3.nl

de clubleden

Naaz

zij/haar

Singer-songwriter Naaz (1998) maakt al muziek sinds haar 16e, speelde onlangs in een uitverkocht Carré en opende voor Lana Del Rey in Ziggo Dome. In haar muziek verwerkt ze haar eigen ervaringen, ze maakte in haar leven al het nodige mee.  Lezen is goed voor haar mentale gezondheid, een onderdeel van haar selfcare-routine. Met haar fans wisselt ze dan ook graag boekentips uit. Naaz houdt van boeken die haar in het hoofd van de personages doen kruipen, en dan vooral als dat hoofd niet ‘standaard’ in elkaar steekt. Ze woont in Amsterdam met haar hondje Kiki.

Lemu

hij/hem

Lemuël de Graav (1998) – a.k.a. Lemu – is net afgestudeerd van de Filmacademie als scenarist. Daarnaast is hij actief als dichter: hij heeft Nederland vertegenwoordigd op het WK PoetrySlam en werd genomineerd voor een Spoken Award. Hij woont in Rotterdam en wordt binnenkort vader! Vroeger las hij heel veel strips en voetbalboeken. De verhalende non-fictie en romans die hij tegenwoordig het liefst leest, inspireren hem in zijn filmwerk. En ondanks de titel van zijn bekendste spoken word-stuk Ik haat poëzie, leest hij toch best graag poëzie.
 

Noah de Campos Neto

hij/hem

Noah de Campos Neto (2002) is een Nederlandse Booktok-held, bekend van zijn account @jetweedevader. Daar deelt hij boekentips en de ins & outs over zijn insane leesgewoonte (hij leest meer dan 100 boeken per jaar). Lezen brengt hem rust in zijn altijd drukke hoofd en nieuwe inzichten over de wereld om hem heen. Noah’s favoriete genres zijn romance, young adult, thrillers en dystopische verhalen. Naast boekenfanaat is deze geboren Almeerder student Media & Cultuur én barista.

Hanneke van der Paardt

zij/haar

Acteur en theatermaker Hanneke van der Paardt (1996) staat binnenkort in de Nederlandse theaters met haar monoloog over angst, BANG. Eerder heb je haar kunnen zien in de Videoland-serie Follow de SOA, ze woonde een tijd in Duitsland en werkte daar bij het gerenommeerde Theaterhaus Jena. In 2024 is ze van plan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te gaan wandelen. Hanneke leest het liefst vrouwelijke schrijvers en dan vooral fictie, bijzondere autobiografieën en essays over cultuur en politiek. En wandelboeken!

colofon

Club Lees is een programma van VPRO voor NPO3.nl

Clubleden
Naaz, Noah de Campos Neto, Lemuël de Graav, Hanneke van der Paardt

Redactie
Cathrien Maas, Isidore van Westing

Online redactie
Anne-Linde Munsterman, Hester Knieriem

Marketing-communicatie
Wieneke Mulder, Thijs Maas

 

Producer
Eritia de Jonghe, Jean-Marc Blommendaal

Concept en eindredactie
Annelies Termeer

Huisstijl
Cablai

App development
IN10, Immer, VPRO

Stagiair
Fleur van Engelenburg