Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze vierdelige serie samen met regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.

Sperziebonen en avocado's uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt.

Food for thought is een vierdelige serie op tv en NPO Start, maar er is meer. Op deze pagina vind je korte samenvattingen die we publiceren op YouTube, animaties die onderdelen in onze voedselindustrie toelichten waarvan je steil achterover slaat, en achtergrondartikelen.

lees ook:

de voedselindustrie uitgelicht

meer over de afleveringen

Verenigde Staten - Nieuwe cowboys

Als er een land hard getroffen wordt door de klimaatcrisis is het de VS wel. Droogtes, overstromingen, bosbranden en orkanen zorgen steeds vaker voor mislukte oogsten. Nieuwe hightech manieren van groenten kweken, worden hier uitgeprobeerd. Kan technologie het tij keren? 

De Verenigde Staten produceren en exporteren het meeste vlees ter wereld. Amerikanen eten gemiddeld zo’n 120 kilo vlees per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat 38 kilo. In de Verenigde Staten wordt hard gezocht naar oplossingen om hun bevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien.

China - Achter de muur

Hoe gaat de Volksrepubliek in de nabije toekomst zijn 1,4 miljard inwoners van voedsel voorzien? China loopt voorop in landbouwkundig onderzoek en ontwikkeling, zoals kunstmatige intelligentie, maar ook zaadveredeling om tot gewassen te komen die beter bestand zijn tegen droogte, zout en plagen. De automatisering is overal terug te zien, van robotautootjes in de bezorging en plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische kranen in de indrukwekkende havens. Naast deze hightech ontwikkelingen vertrouwt China ook nog op de traditionele landbouw van Shouguang.

Kenia - De groentetuin van Europa

Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango’s en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden? Het stabiele klimaat en de extreem lage lonen (zo'n 2 à 3 dollar per dag) maken Kenia de groentetuin van de Europa. De Nederlandse consument is verwend met groenten en fruit die het hele jaar beschikbaar zijn

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten - Koeien in de woestijn

De Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië hebben beide een droog woestijnklimaat. Door hun groeiende bevolking is voedselzekerheid belangrijk. Hoe proberen deze landen zelfvoorzienend te worden met een tekort aan zoet water en gebrek aan vruchtbare landbouwgrond? Mega kassen, zuivelbedrijven en pluimvee fabrieken worden midden in de woestijn gebouwd, waar water schaars is. Saudi-Arabië wil niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar ook dé grootste exporteur van landbouwproducten in de regio worden. Met waterbesparende oplossingen zoals gesloten kassystemen en innovatieve irrigatie lukt het steeds meer voedsel lokaal te produceren. Deze nieuwste technieken, vakmensen en kennis worden in het buitenland ingekocht. Veel van deze kennis komt uit Nederland.

over fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen

Hij staat bekend om zijn scherpe blik en zijn vermogen om grote, complexe verhalen tastbaar en dichtbij te brengen. Zijn bekendste projecten gaan over de gevolgen van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, migratie in Amerika en de manier waarop zes megasteden hun afval verwerken. Kadir heeft talloze prijzen gewonnen in de fotojournalistiek. Met zijn fotoreeks over afval in wereldsteden won hij in 2018 een World Press Photo Award. Ook won hij de Zilveren Camera in 1994, 1997 en 2001.

Kadir van Lohuizen ontving voor Food for Thought steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.