een theatrale ode aan vergeten verhalen

Met hulp van zijn schrijversvrienden brengt schrijver Raoul de Jong vanuit Theater Rotterdam een bevlogen, theatrale ode aan een paar van zijn favoriete schrijvers uit het verleden.

Hij neemt de kijker mee naar de fantastische werelden in hun boeken. Boeken die bij het grote publiek onterecht onbekend zijn. Boeken die je wereld vergroten, je laten groeien, je misschien een leven laten leiden dat door de samenleving niet wordt geaccepteerd. In een boek kan het wél.

In een boek kan het wél is een ode aan vergeten boeken, een programma door schrijvers óver schrijvers en over wat boeken teweeg kunnen brengen. Raoul opent een schatkamer vol verhalen die inspireren om anders naar je eigen leven en de wereld om je heen te kijken.

Aflevering 1:Their Eyes Were Watching God (1937)

donderdag 2 september, 21.30 uur, NPO 2 Extra

De Amerikaanse Zora Neale Hurston (1891-1960) was niet alleen schrijfster en antropoloog, maar ook danser, regisseur, zangeres én levenskunstenaar. Ze groeide op in Eatonville, een van de eerste dorpen die bestuurd en bewoond werden door enkel zwarte mensen. Ze belandde in New York waar ze de belangrijkste vrouwelijke stem van The Harlem Renaissance werd. In haar romans laat ze mensen spreken zoals ze werkelijk spraken: in een sterk Afro-Amerikaans dialect. Haar boodschap: laat je niets wijs maken en laat je niet in de rol duwen die andere mensen voor jou hebben bedacht. 

Met: schrijver Karin Amatmoekrim
Setting: The Harlem Renaissance

Aflevering 2: Down There on a Visit (1962)

donderdag 9 september, 21.30 uur, NPO 2 Extra

De Brits-Amerikaanse Christopher Isherwood (1904-1986) was een van de eerste openlijk homoseksuele schrijvers. Tijdens WO II vluchtte hij naar Amerika waar hij na wat omzwervingen in Los Angeles belandde. Daar bracht hij twee maanden door in een appartement met Paul, de bestbetaalde mannelijke prostituee ter wereld. Over deze gelukkigste tijd van Christophers leven schreef hij Down There On a Visit. Een verhaal over vriendschap, elkaar uit de modder trekken en het licht terugvinden in jezelf. 

Met: schrijvers Philip Huff en Maurits de Bruijn
Setting: een zwoel appartement in Hollywood

Aflevering 3: De menschetende aanbidders der zonneslang (1907)

donderdag 16 september, 21.30 uur, NPO 2 Extra

De Nederlands-Surinaamse gebroeders Penard deden iets wat geen Europeaan tot dan toe gedaan had: de inheemse bevolking van Suriname en hun kennis serieus nemen. Zij schreven over de wetten van de natuur en de geschiedenis van Suriname, zoals het hen verteld werd door inheemse medicijnmannen die de kracht zouden hebben om zichzelf te veranderen in jaguars. Hun verhalen laten zien dat de wereld een opera is en dat de bewijzen daarvoor overal te zien, voelen en horen zijn. Ook in Nederland tussen flatgebouwen en razende auto’s.

Met: schrijver Daphne Huisden, dichter Gershwin Bonevacia, wintipriesteres Marian Markelo, theatermaker Mathieu Wijdeven en activiste Romy Rondeltap
Setting: de Surinaamse Amazone

colofon

Locatie en techniek: Theater Rotterdam
Presentatie en tekst: Raoul de Jong
Regie: Gianluca Fratantonio
Camera en kleurcorrectie: Boje Ploeg
Geluid: Martijn de Rond, Martijn Scholte
Decorontwerp: Mathieu Wijdeven
Decor-assistentie: Pim Kraan, Lavinia Xausa

Licht: Iwan Cvitko, Stijn Jonkhart
Montage: Rémi van der Heiden, Rinze Schuurman
Sound design: Joost Oskamp
Leader: Gianluca Abbate
Visagie: Judith van Dongen
Tekstadvies: Sanneke van Hassel
Choreografie: Ryan Djojokarso

Spel: Karin Amatmoekrim, Samantha Bergwijn, Jim Scholsberg, Mathieu Wijdeven, Maurits de Bruijn, Philip Huff, Daphne Huisden, Gershwin Bonevacia, Marian Markelo, Mathieu Wijdeven, Romy Rondeltap.
Vertaling: Anna Visser
Productie: Sharon de Vries
Eindredactie: Bella Boender, Karen van Dijk
Met dank aan: Niche flowershop

meer boeken