Sinds de Griekse surfkampioen Nikos Kaklamanakis zijn olympisch ticket door de neus geboord werd door een corrupte politicus, strijdt de nationale volksheld tegen diepgewortelde corruptie en vriendjespolitiek in zijn land. Die strijd is niet zonder risico.

de surfer die tegen corruptie vecht

Nikos Kaklamanakis is een van de bekendste windsurfers van Griekenland. Hij won meer dan 200 medailles en is een publiek figuur. 

Kaklamanakis trainde er dag en nacht voor om als 19-jarige jongen in 1988 naar de Olympische Spelen in Seoul, Zuid-Korea te gaan. Dat ging niet door. Het zoontje van een vriend van de corrupte minister van Defensie mocht gaan. Kaklamanakis was er kapot van. Jarenlang achtervolgde het hem en zag hij soortgelijke dealtjes om zich heen gesloten worden. Maar hij durfde het niet om er iets van te zeggen.

In 2004 veranderde alles. De Olympische Spelen in Athene waren een kantelmoment voor Kaklamanakis. Voor die tijd isoleerde hij zich liever na een dag hard sporten. Hij kreeg plotsklaps een telefoontje. Of hij kon invallen als fakkeldrager voor een athleet die gesnapt was met doping. Dat was volgens Kaklamanakis een 'godsgeschenk'.

Alle ogen ter wereld waren gericht op Athene en Kaklamanakis die het Olympische vuur ontstak. Deze ervaring maakte van hem een man zonder angst. Hij was klaar om te vechten. 

Nikos Kaklamanakis terug in het Olympisch stadion in Athene

Nikos Kaklamanakis met medaille

Nikos Kaklamanakis op het strand

Kaklamanakis is het gezicht van een groeiende groep kritische Griekse sporters die zich eindelijk durft uit te spreken tegen de wijdverbreide corruptie bij sportbonden. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Belangrijke bestuurders van sportbonden hebben hem al vaker bedreigd. Zo moest hij jarenlang met een bodyguard trainen. 

Inmiddels is er door de aanhoudende strijd van Kaklamanakis een nieuwe sportwet aangenomen. Die wet bepaalt onder meer dat sportfederatieleden niet meer voor het leven mogen blijven regeren.

De watersportbond heeft Kaklamanakis voor smaad aangeklaagd. Deze zaak loopt nog steeds en de sportbond eist honderdduizend euro van hem aan smartengeld. 

niemand voelt zich schuldig

Het verhaal van Nikos Kaklamanakis staat is volgens corruptie-expert Kristina Tremonti typerend voor de wijdverspreide corruptie in de hele Griekse samenleving. Corruptie is overal in Griekenland. Op elk niveau. En bijna niemand voelt zich er schuldig over. En de meeste Grieken accepteren het. Zowel politici als rijinstructeurs nemen smeergeld aan.

Als iemand zoals Kaklamanakis zich tegen corruptie uitspreekt of wil gaan procederen dan moet het bewijs wel heel duidelijk zijn. Voor je het weet word je aangeklaagd voor smaad en laster en loop je kans om opeens grote bedragen te betalen. Want niemand is beschermd in Griekenland. Veel mensen zijn tot de dag van vandaag gewoonweg bang. 

extra kijk- en leestips

De fanpagina van Nikos Kaklmanakis

Nog niet genoeg van de windsurfer die tegen corruptie vecht? Lees meer op zijn fanpagina. 

Griekse topsporters voor het eerst openhartig

Op initiatief van Nikos Kaklamanakis hebben meerdere topsporters afgelopen zomer voor het eerst publiekelijk openheid gegeven over diepgewortelde corruptie bij de Griekse sportbonden. Een Griekstalig item. 

Het Siemens-schandaal

Een van de grootste Griekse corruptieschandalen is het Siemens-schandaal geweest. Het gaat in deze zaak om omkopingen van vele tientallen miljoenen euro's. Lees hier meer over hoe dat ook alweer zat. 

Openingsceremonie van de Olympische Spelen 2004

Met deze compilatievideo krijg je een glimp mee van hoe groots de opening van de Olympische Spelen in 2004 was. 

TED-talk van Kristina Tremonti

In deze wat oudere TED-talk vertelt Kristina Tremonti waarom ze is begonnen als anti-corruptie-activist en -expert. Ze legt uit wat haar persoonlijke drijfveer was en hoe die staat voor een breder maatschappelijk probleem. 

Corruption Perception Index

Interactieve kaart van de wereld met een meting van corruptie per land.