Hier vind je het complete recept van het hoofdgerecht croque madame.

Het hoofdgerecht croque madame komt uit aflevering 1 van het vijfde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette deze favoriete chauffeurslunch maakt en een koekje voor bij de koffie.

ingrediƫnten voor de croque madame

voor 4 personen

voor de béchamel

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml melk of slagroom
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
     
  • 8 sneetjes handgesneden lekker witbrood
  • 8 plakjes ham
  • 300 gram geraspte Gruyère of Emmenthaler
  • snuf paprikapoeder
  • klontje boter
  • 4 eieren

 

aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst de béchamel.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en bak dat even mee. Giet scheut voor scheut de melk of de slagroom erdoor tot het mooi bindt en laat onder af en toe roeren even uitbakken. Haal dan van het vuur, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet opzij om even te laten afkoelen.

Beleg de boterhammen met een dikke laag bechamel.

Leg ze op een ingevette bakplaat. Beleg de boterhammen met de ham en bestrooi ze daarna royaal met de geraspte kaas. Stapel twee boterhammen op elkaar zodat u vier dikke tosti’s voor u heeft liggen. Zet ze op een bakplaat en schuif hem de oven in. Wacht 8-10 minuten of tot de kaas bubbelt.

Bak intussen spiegeleitjes in een klontje boter in de koekenpan.

Bestrooi de gebakken croques met paprikapoeder, leg er een gebakken ei op en serveer.