Metropolis

emancipatie

Hier in Nederland vinden we onszelf enorm geëmancipeerd. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld in Pakistan? In een streek van het land waar vrouwen van oudsher niks in te brengen hebben, is Shehla Kahn kostwinnaar en de baas in huis, terwijl haar man Mushtaq gelaten het huishouden doet.

De Pakistaanse Shehla verdient de kost met zingen. Daarom doet haar man Mushtaq het huishouden en zorgt hij overdag voor de kinderen. Dit is een uitzonderlijke rolverdeling in de traditionele Swatvallei in Pakistan, waar onze correspondent Mudassar dan ook maar moeilijk begrip voor kan opbrengen.

Josephine uit Burkina Faso trekt elke ochtend haar blauwe overall aan. Als de first vrouwelijke brommermonteur van Ouagadougou begeeft ze zich in een mannenwereld en daar voelt ze zich prima thuis. Ook al weet ze precies wat ze doet, er blijven altijd mannen die hun vraagtekens zetten bij een vrouw met een moersleutel in haar hand.

Lail Margit uit Estland heeft een druk bestaan, ze heeft geneeskunde en theologie gestudeerd en is nu voorganger in haar kerk. Maar dit is voor haar slechts bijzaak. De belangrijkste taak in haar leven is namelijk het opvoeden van haar acht kinderen. Dit harde werken wordt dan ook beloond met de titel ‘Moeder van het jaar’.

Met affiches in de aanslag verkondigt Gor uit Armenië dat vrouwen hun navel moeten bedekken. Gor is bang voor veramerikanisering van de samenleving en met zijn acties wil hij de traditionele Armeense waarden in stand houden. De vrouwen in zijn stad denken er veelal anders over.

Meestal zijn het mannen die hoog in de boom klimmen in het Indiase Kerala om kokosnoten te plukken, maar Reena is een uitzondering. Zij is de eerste vrouwelijke klimmer in Kerala. De meningen van haar mannelijke medeklimmers zijn verdeeld. Maar Reena moet rondkomen en trekt zich daarom van die meningen niets aan.

We gaan op patrouille met Lupita, een Mexicaanse politievrouw. Met haar pistool in de aanslag en politiepet op rijdt ze met haar mannelijke partner de stad door. Wat een kantoorbaan had moeten zijn, nam voor Lupita een andere wending. De vraag is of haar man en kinderen ook wel zo gelukkig zijn met deze beroepskeuze...