Kris heeft een carrière van bijna twintig jaar als reporter bij de Belgische omroep VRT erop zitten wanneer hij besluit zijn droom achterna te reizen in Cambodja. Sinds 2018 maakt hij verhalen voor Metropolis, vanuit de hoofdstad Phnom Penh. Als regisseur werkt Kris samen met presentatrice Rebecca, een transgender vrouw die een bekende verschijning is in de LHBTQI-scene in de hoofdstad, die hij ontmoette als de jongen Thearith. In zijn verhalen is Kris vaak op zoek naar thema's als mensenrechten en holebi-rechten. Zo bracht hij in beeld hoe Thearith meedoet aan een drag-show. Hij hoopt dat mensen met zijn werk ook de charme van Cambodja en haar inwoners gaan zien.

Uit de kast

2021

In Nederland vindt een grote meerderheid van de bevolking dat LHBT’s het leven moeten kunnen leiden dat ze willen. Toch blijft het ook in ons land vaak erg spannend om daadwerkelijk uit de kast te komen, zeker als je dat op jonge leeftijd doet. Je weet toch niet hoe de omgeving zal reageren. In Cambodja heeft correspondent Rebecca een ontroerend coming out verhaal: haar evolutie van verlegen jongeman, die gepest werd op school, tot een succesvol travestie-artiest. 

Bekijk de reportage ook op YouTube, waar Kris zelf in de reacties aanwezig is om je vragen te beantwoorden.

ook interessant bij dit thema

 • Mijn valentijn

  2021

  Je hart volgen, we zeggen het vaak en het klinkt aantrekkelijk. Maar makkelijk is het meestal niet. Correspondent Rebecca is een bekende transgender in Cambodja en weet als geen ander hoe moeilijk het is voor lhbtqia+-personen om in die cultuur een relatie te hebben. In de provincie Takeo ontmoeten zij en Kris twee vrouwen die al 40 jaar bij elkaar zijn. Ze doen alles samen en hebben nooit ruzie.

  Bekijk de reportage ook op YouTube, waar Kris zelf in de reacties aanwezig is om je vragen te beantwoorden.

  ook interessant bij dit thema

 • Seksuele identiteit

  2018

  Seks en seksualiteit is nog steeds een groot taboe in Cambodja. Maar de jongeren van Cambodja (ongeveer 52% van de bevolking is onder de 24-jaar) eisen steeds vaker informatie en geloven meer en meer in hun recht op goede seksuele voorlichting. In 2017 presenteerde de overheid het plan om zogenoemde ‘life skills classes’ te introduceren voor middelbaar en hoger onderwijs. Onze correspondent Thearith doet mee aan drag shows en hoopt hij er eigenlijk op dat zijn ouders tegen de tijd dat hij moet trouwen, hem zullen accepteren zoals hij is. Thearith neemt ons mee in de wereld van de Cambodjaanse dragqueens. Vol glitter, glamour en vriendschap.

  De rattenvanger

  2018

  In de rijstvelden van Cambodja kunnen ratten in een nacht de hele oogst opeten. Je doet er dus goed aan een rattenvanger in te schakelen om de beestjes te vangen. Een mooie bijkomstigheid: ze blijken ook nog eens hartstikke lekker. Onze vrolijke correspondent Thearith is als de dood voor de kleine beestjes. Maar hij overwon zijn angst en ging toch mee met een lokale rattenvanger die de rattenplaag te lijf gaat. En zelf een lekker botje meepikt.

  De smartphone

  2018

  Correspondent Preab Thearith in Phnom Penh bespreekt met stadsgenoten wat de telefoon voor ze betekent.