In onze Mondo Boekenclub lezen we elke maand onder leiding van een Nederlandse auteur een persoonlijke klassieker. In de maand oktober doken wij met Bart Chabot in 'Fear and Loathing in Las Vegas' van Hunter S. Thompson. We zetten een aantal weetjes voor je op een rij.

Wie was Hunter S. Thompson?
Hunter Stockton Thompson, geboren in 1937 was een Amerikaanse journalist en schrijver. Door een moeilijke jeugd – zijn moeder was alcoholist – kwam hij al vroeg in aanraking met de politie. Nadat hij in 1958 werd weggestuurd bij de luchtmacht, ging hij als redacteur aan de slag voor Time Magazine en later tijdschrift Rolling Stone

Voor een van zijn rapportages trok hij een tijd op met de Hells Angels. In 1967 publiceerde hij deze serie artikelen genaamd "Hell's Angels: A Strange and Terrible Saga of the Outlaw Motorcycle Gangs". Dit werd een groot succes. Lezers van zijn stukken waren ook bijzonder geïnteresseerd in de rock-'n-roll levensstijl van Thompson zelf. Hij creëerde een geheel eigen journalistieke stijl waarin hij zijn subjectieve ervaringen centraal stelde. Dit noemde hij 'gonzojournalistiek'; een nieuwe variant op New Journalism.

"I hate to advocate drugs, alcohol, violence or insanity to anyone, but they've always worked for me." - Hunter S. Thompson

Wat is gonzo?
Gonzo is een vorm van journalistiek die niet per sé objectief hoeft te zijn. De verslaggever maakt zelf een belangrijk onderdeel uit van het verhaal. Zijn perspectief en belevingswereld vormen het uitgangspunt. De term 'gonzo' werd voor het eerst gebruikt in 1970 om een artikel van Thompson te beschrijven. De manier van schrijven is een sterke combinatie van sociale kritiek en zelfspot. Het is niet zo zeer gericht op feiten, quotes en bronnen, maar meer op de emoties en persoonlike ervaringen van de journalist. In het geval van Thompson komt daar ook veel humor, sarcasme en gescheld aan te pas.

“Freedom is something that dies unless it's used.” - Hunter S. Thompson

Fear and Loathing in Las Vegas is het bekendste werk van Thompson. In het boek volgen we journalist Raoul Duke en zijn advocaat. Samen scheuren ze in een rode convertible, The Great Red Shark, door de woestijn naar Las Vegas met een kofferbak vol drugs. De roman vertelt het verhaal van twee losgeslagen mannen die de grenzen van hun eigen bestaan opzoeken, maar het is tegelijkertijd een kritische uiteenzetting van de Amerikaanse cultuur van begin jaren zeventig.

Benieuwd naar de leesopdrachten van Bart Chabot? Lees ze rustig terug via onze Mondo Boekenclub.

Bart Chabot over Fear and Loathing in Las Vegas

voorgaande edities van de Mondo Boekenclub