Nu we een tweede gedeeltelijke lockdown in gaan en de dagen óók nog lang en koud worden, heb je natuurlijk het volste recht om mopperend op de bank neer te ploffen en daar voorlopig niet vandaan te komen. Maar wie weet zie jij deze tijd wel als een inspiratiebron voor je debuutroman/korte film/online theaterstuk. Mondo zet vijf kunstwerken op een rij die werden geboren uit isolatie.

1) Met Els in quarantaine

De situatie van afgelopen maart en april inspireerde theatermaker Fabian Jansen tot de168 uur durende videovoorstelling Els blijft thuis. Je kon daarin de alleenstaande Els (Jansen zelf) zeven dagen lang 24 uur per dag volgen bij alles wat ze deed: terwijl ze belde met haar vrienden, haar zoon en geliefde, terwijl ze zich hardop zorgen maakte, zelfs terwijl ze sliep.

In het vervolg Els - De Tweede Golf, dat Jansen weer speelt vanuit de Harmonie in Leeuwarden, zien we vijf dagen lang hoe het Els nu vergaat.  Door de tweede golf van het coronavirus rest haar op haar 60ste verjaardag geen andere optie dan weer de deur van haar appartement op slot te draaien en binnen te blijven. Koop hier een ticket om Els elke avond te volgen via de livestream, nog tot 18 oktober. 

Of luister naar Nooit Meer Slapen, waarin Pieter van der Wielen met Fabian Jansen besprak hoe het is om in de huid van Els te kruipen. 
 

2) Bocaccio's lockdown


Toen in de veertiende eeuw de pest uitbrak in Florence, ontvluchtte een groep jonge mensen de stad. Tijdens hun verblijf op een buitenplaats vertelden ze elkaar verhalen, wel tien per dag, tien dagen lang. Al deze verhalen vormen Bocaccio's Decamerone.

Omdat het thema van de Decamerone na het uitbreken van corona plotseling weer actueel werd, werkte Mondo samen met Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater om de verhalen nieuw leven in te blazen. De acteurs van het vaste ITA-ensemble en het HNT lazen elke dag een verhaal voor. Het zijn komische, spannende of ongelooflijke vertellingen, die zeven eeuwen later nog even leuk zijn om naar te luisteren.

3) Muziekbattles vanuit thuis

Tijdens de eerste coronagolf in maart, kregen producers Timbaland en Swizz Beatz het lumineuze idee om een virtuele dj-battle te houden. Dat groeide uit tot Verzuz, waarin steeds twee grote muzikanten, voornamelijk uit de hiphop en r&b, worden uitgenodigd om in twee rondes van tien nummers tegen elkaar te strijden. Zo was er de battle tussen zangers Erykah Baduh en Gill Scott, en namen rappers Ludacris en Nelly het tegen elkaar op.

Voor de tweede golf is er een tweede seizoen onderweg, kondigen de bedenkers aan op Instagram

4) Een nachtmerrie in Zoom

In maart begonnen we plotseling veel meer tijd door te brengen op videobelplatforms als Zoom en Skype. Vergaderingen, borrels, pubquizen, verjaardagen: het gebeurde allemaal digitaal. Dat zette filmmaker Levi Verspeek aan het denken. Kun je een hele film maken in Zoom, vroeg hij zich af, een coronaproof kunstwerk? Samen met VPRO-Medialab ging hij de uitdaging aan. Je sessie is verlopen werd een confrontatie met het feit dat je eigenlijk niet kunt weten wat zich aan de andere kant van de videocall afspeelt… Realistisch en daardoor doodeng. Lees hier ons interview met maker Levi Verspeek. 

5) Tussen kunst en quarantaine

Het begon met een simpel idee van een Nederlandse groep vrienden. In een appgroep daagden ze elkaar uit bekende schilderijen na te maken met minstens drie voorwerpen uit hun huizen. Kort daarna begonnen ze de Instagramaccount Tussen kunst en quarantaine, die inmiddels 274.000 volgers van over de hele wereld heeft.

Het Getty Museum in New York leende het idee en riep mensen op om schilderijen te recreëren onder de naam Getty Museum Challenge. Inmiddels vind je op Instagram een heel online museum aan grappige, ontroerende en verbijsterend goed nagemaakte kunstwerken.