Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. De stops op onze route zijn: Arnhem, Amsterdam-Bijlmer, Zeeland, Twente en we eindigen met de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs in Amsterdam.

Je kunt bij de opnames aanwezig zijn. Meld je snel aan via ovtlive@vpro.nl

zondag 2 oktober

Openluchtmuseum Arnhem

De tournee van OVT start ook dit jaar in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis.

Vanuit de indrukwekkende 17e eeuwse Kasteelboerderij aldaar, die ooit in de Hoekse Waard stond en toebehoorde aan een rijke jonkheer praten we met onder andere de schrijver van het essay van de Maand van de Geschiedenis: Beatrice de Graaf.

Columnist: John Jansen van Galen
Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé
Muziek: Camerata Trajectina

Deze uitzending zit VOL!

zondag 9 oktober

Bijlmer Amsterdam

Op 9 oktober zenden we uit vanuit Cultureel Centrum NoLIMIT in de Amsterdamse Bijlmer, een wijk met een korte, kleurrijke en bewogen geschiedenis. Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat een Israëlisch vliegtuig daar crashte in een flatgebouw, op 4 oktober 1992. Een ramp met grote impact voor de wijk en haar bevolking. Over deze ramp en de wijk praten we met ooggetuigen en historici.

Columnist: Abdelkader Benali
Presentatie: Laura Stek en Jos Palm
Muziek: Kiddo Cee

zondag 16 oktober

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk Zeeland

Deze week zitten we in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, in Zeeland. De watersnoodramp van 1953 is waarschijnlijk de bekendste ramp uit onze geschiedenis en staat symbool voor onze eeuwenlange strijd tegen het water. Met wereldwijde hulpacties. En met de aanleg van de Deltawerken als gevolg.

Columnist: John Jansen van Galen
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
Muziek: Someone (Tessa Rose Jackson)

zondag 23 oktober

Huis te Breckelenkamp in Twente

Vanuit Huis te Breckelenkamp in Twente, Overijssel. Daar staat het Rampjaar 1672 centraal, dat nu 350 jaar geleden plaatsvond. De bewoners van Breckelenkamp waren goed katholiek en stonden destijds niet aan de kant van De Republiek, maar aan de zijde van de bisschop van Munster, die de bijnaam Bommen Berend had en destijds stukken in het oosten en noorden van het land probeerde in te lijven.

Columnist: Abdelkader Benali

Muziek: Eerie Wanda
Presentatie: Julie Blussé en Jos Palm

Deze uitzending zit VOL!

zondag 30 oktober

OBA Amsterdam

De laatste uitzending van de Maand van de Geschiedenis staat in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs, gesprekken met de jury, genomineerden, en uiteindelijk de bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs door Thom de Graaf.

Columnist Sana Valiulina
Presentatie: Laura Stek en Jos Palm
Muziek: The Jordan, het nieuwe project van Caroline van der Leeuw (bekend als Caro Emerald)

Erbij zijn?

Dat kan! Meld je aan door een mailtje te sturen naar ovtlive@vpro.nl. Zorg dat je mailtje het volgende bevat:

  • Je naam
  • Telefoonnummer
  • De locatie die je wilt bezoeken
  • Met hoeveel mensen je wilt komen

Meeluisteren kan natuurlijk ook, live via de site van Radio 1 of abonneer je op de ovt-podcast, dan mis je niets van OVT.