OVT

OVT 18 november 2018

Haar nichtjes vroegen haar ooit: ‘Hoe komt het dat jij als een wit meisje praat?’ Een decaan zei achteloos dat hij niet wist of zij ‘wel Princeton-materiaal’ was, en zelf vroeg ze zich heel lang af: ‘ben ik wel goed genoeg’. Dat was Michelle Obama dus wel, en meer dan dat. Deze week kwamen haar memoires ‘Becoming’ uit. Amerikaniste Markha Valenta las de herinneringen en komt erover praten.

Verder in OVT: 'Een zoon voor de Führer' met Roel van Duijn, de column van Nelleke Noordervliet, de Brexit, de eerste aflevering van Tijdgeest, geschiedenis op het IDFA, geschiedenis van de uitvaart en in Het Spoor Terug een documentaire over polderpunk.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Brexit

De Brexit is eindelijk in zicht, nu Theresa May een akkoord heeft gesloten met de Europese Unie. Maar het is wel een halfwas Brexit, zo lijkt het tenminste. Wat is er toch met die Engelsen? Ze willen niet meedoen met Europa en toch ook weer wel meedoen. En dat blijkt al een oude reflex van de Engelsen. Ze kwamen als Kelten, als Romeinen en als Angelsaksen van het vasteland waar ze nu niets meer willen weten. En ze begonnen aan het eigenzinnige avontuur dat Engeland heet. Historicus Joost Augusteijn legt uit waarom de Brexit evenzo bij Engeland hoort als de alleingang van Hendrik VIII die een eigen Engelse kerk uitvond.

Michelle worden

Haar nichtjes vroegen haar ooit: ‘Hoe komt het dat jij als een wit meisje praat?’ Een decaan zei achteloos dat hij niet wist of zij ‘wel Princeton-materiaal’ was, en zelf vroeg ze zich heel lang af: ‘ben ik wel goed genoeg?' Dat was Michelle Obama dus wel, en meer dan dat. Ze had een glanzende loopbaan en eindigde als the first lady van het land. Deze week kwamen haar memoires ‘Becoming’ uit, in Nederland uitgebracht onder de titel: ‘Mijn verhaal’. Amerikaniste Markha Valenta las de herinneringen en komt erover praten.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

 

Tijdgeest: Roboteend

1739. Heel Europa is in de ban van een roboteend. De eend kan eten, snateren, met zijn vleugels flapperen en zelfs poepen. ‘Zonder de eend van Vaucanson zou er niets zijn wat ons zou herinneren aan de Franse glorie,’ aldus verlichtingsdenker Voltaire. Een verhaal over de ‘canard digérateur’ die de oorsprong vormde van een nog altijd voortdurende zoektocht naar kunstmatige intelligentie. De eerste aflevering van de radioserie en podcast Tijdgeest, gemaakt door Julie Blussé. Met dierfilosoof Erno Eskens en hoogleraar geschiedenis van de psychologie Douwe Draaisma.

Meer info: www.vpro.nl/tijdgeest
Luister hier naar het interview met Julie Blussé over Tijdgeest in RadioDoc.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer. 

Führer-baby

Ze heette Julia, was dol op Hitler en wilde niets liever dan een baby baren voor de Führer. En bij voorkeur een zoon, want nazi-jongens telden nou eenmaal dubbel. Dus toog zij naar een geheime Lebensborn-kliniek en schonk een zoon van een zuiver arisch ras. Roel van Duijn, bekend als pacifist en provo, tekende haar onthutsende levensloop en raszuivere zwangerschap op in ‘Een zoon voor de Führer’. De auteur is te gast.

Begraven, cremeren, en...?

De D66 wil de regels voor uitvaart versoepelen. Daar horen ook nieuwe uitvaartmogelijkheden bij, zoals resomeren. En kunnen we ons lichaam ook cryomeren en composteren? Funerair deskundige Babs Bakels legt ons uit wat het inhoudt en hoe vroeger de uitvaart werd behandeld.

Geschiedenis op het IDFA

Het IDFA opende deze week. Filmkenner Felix Rottenberg keek vooruit en bezocht een aantal historische documentaires. Onder andere de documentaire over de Russische Revolutie aan de hand van filmjournaals uit de tijd zelf. En ook bekeek hij een documentaire over de minnares van Goebbels. Felix Rottenberg bespreekt deze en andere films.

Het Spoor Terug: Polderpunk

Punk verovert Nederland in 1977 in rap tempo, maar wordt eind 1978 in de pers alweer dood verklaard. Voorbarig. Want in de jaren daarna ontstaat in Nederland pas echt een bloeiende punkcultuur. Een documentaire van Paul van der Gaag.