OVT

OVT 11 december 2022

Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw, overleed 16 september nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt en zwaar mishandeld. Nu, drie maanden later, is het verzet dat volgde op haar overlijden nog altijd groot. Deze week werd bekend dat de gehate zedenpolitie zou zijn opgeheven. Te gast is Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie. Zij vluchtte in 1988 uit Iran naar Nederland.

Verder in OVT: nostalgiecruise met de Holland-Amerika Lijn, de Reichsbürger-beweging en in Het Spoor Terug: het Waterloopbos van Marten Minkema.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Wie zijn de Reichsbürger?

Afgelopen week vond een van de grootste antiterreur-acties uit de Duitse geschiedenis plaats. Drieduizend agenten vielen in verschillende deelstaten ca. 150 panden en een negentiende-eeuws kasteel binnen. De 25 aangehouden mensen worden ervan verdacht een gewelddadige coup tegen de Duitse staat te hebben beraamd. Een deel van die groep behoort tot de relatief onbekende Reichsbürger-beweging.

Waar staat die beweging precies voor? En op welk glorieus Duits verleden grijpen ze terug? Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut is te gast.

Op nostalgie-cruise met de Holland-Amerika Lijn

Op 15 oktober was het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip van de Holland-Amerika Lijn Rotterdam verliet om mensen, de zogenoemde landverhuizers, naar New York te vervoeren. Tegenwoordig is de HAL meer een soort luxe cruise. Schrijver Jonah Falke ging voor Vrij Nederland mee met een speciale historische reis van de lijn die op 15 oktober, met zwaaiende mensen op de Rotterdamse kade, vertrok naar New York.

Elf dagen aan boord met nakomelingen van landverhuizers en andere geïnteresseerden. Gewoon een PR-stunt of een historische sensatie? Falke is te gast.

Iraanse zedenpolitie opgeheven

Het treurige feit is inmiddels wereldnieuws: Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw, overleed 16 september nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt en zwaar mishandeld. Ze zou –  zo luidde de reden van haar arrestatie –  haar hoofddoek niet conform de voorschriften hebben gedragen. Nu, drie maanden later, is het verzet dat volgde op haar overlijden nog altijd groot. Deze week werd bekend dat de gehate zedenpolitie zou zijn opgeheven. Maar wat is die zedenpolitie en hoe cruciaal is haar rol voor het islamitische bewind?

Te gast is Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij vluchtte in 1988 uit Iran naar Nederland.

De Haagse Mat in het museum

Van voren kort en van achteren lang; de Haagse Mat is niet meer weg te denken uit Den Haag. Het kapsel was in de jaren '80 mode, en is nu weer populair. Onlangs heeft het Haags Historisch Museum foto's gekocht uit de Matlas, deze zijn te zien in de tentoonstelling Haags Haar.

Youri Straatman is een ware mattenknipper en vertelt ons meer over deze coupe. 

Het geld van de Nobelprijs

Zaterdag worden de Nobelprijzen weer uitgereikt. En vanwege de Oekraïneoorlog is het niet meer dan logisch dat de Nobelprijs voor de Vrede ditmaal naar voorvechters van mensenrechten gaat uit Rusland, Oekraïne en Belarus. Drie partijen uit die landen zullen samen het prijzengeld van 900.000 euro mogen verdelen. 

Het prijsgeld is de erfenis van Alfred Nobel, ontdekker van dynamiet. Dat heeft iets wrangs, als je weet waar al het geld uit die prijzenpot van Nobel ooit mee is verdiend. Historicus en analist Ivo van de Wijdeven is te gast.

De column van Sana Valiulina - De Soep uit mijn Jeugd

De column is deze week van Sana Valiulina.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • De wereld - Simon Sebag Montefiore
  • Vlucht en einde van Joseph Roth - Soma Morgenstern
  • Colditz - Ben Macintyre
  • Constantinopel en de eerste jihad - Henk Singor

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

Het Spoor Terug: Het Waterloopbos

Een documentaire van Marten Minkema

In het Waterloopbos verraden muurtjes, sleuven en metalen resten de geschiedenis van het bos, wat vroeger ‘De Voorst’ heette. Het diende jarenlang als proeflab van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Nog steeds ligt het bos vol met schaalmodellen van havens, rivieren en waterwerken over de hele wereld: van IJmuiden en de Maasvlakte tot havens in Thailand en Nigeria. Bos en cultuur gaan hier hand in hand.

In de radiodocumentaire Het Waterloopbos spreekt Marten Minkema oud-medewerkers over dit buitenlab. Ook gaat hij naar Deltares in Delft, waar nog steeds met schaalmodellen wordt gewerkt.