OVT

OVT 19 november 2023

*** NPO Radio 1 heeft een nieuwe mediaplayer ingevoerd die een storing veroorzaakt. Excuses voor het ongemak; ze verzekeren ons dat eraan wordt gewerkt. Houdt onze site in de gaten of luister via NPO Radio 1 en de verschillende podcastapps. ***

Met de verkiezingen in aantocht voorziet OVT een aantal punten uit de verkiezingsprogramma’s van broodnodige historische context. Wat is nieuw en wat juist jaren oud? En hoe hebben die standpunten zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld? We bespreken het districtenstelsel van Pieter Omtzigt, het migratiestandpunt van de VVD, de intensieve landbouw bij BBB en het milieustandpunt van GroenLinks/PvdA. En wat doet de wolf in het verkiezingsprogramma van het CDA?

Verder in OVT: een historisch boek met Lotfi el Hamidi, de column van John Jansen van Galen en deel 3 van Kweekje: Ontworteld.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De VVD en het asielbeleid

Het kabinet Rutte IV viel in juli, omdat de VVD per se het regeerakkoord wilde openbreken om de asielinstroom te kunnen beperken. Vooral D66 en ChristenUnie voelden daar niets voor, waarop de VVD besloot liever te breken, dan door te gaan met het bestaande regeerakkoord.

Hoe heeft dat zijn weerslag gevonden in het verkiezingsprogramma van de VVD? En wat is de geschiedenis van het denken over migratie in die partij? Dat vragen we aan Marlou Schrover, hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Pieter Omtzigt en de geschiedenis van het Kiesdistrictenstelsel

We moeten toe naar een nieuwe bestuurscultuur, zo vindt Pieter Omtzigt – en met dat idee lijkt hij heel veel kiezers te gaan trekken. Een van de manieren waarop Omtzigt die bestuurscultuur wil veranderen, en de kloof tussen publiek en politiek wil verkleinen, is door een zogeheten kiesdistrictenstelsel in te voeren.  Wat zou de invoering van zo’n stelsel betekenen? En wat weten we vanuit de geschiedenis over het districtenstelsel in de Nederlandse politiek?

Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is gespecialiseerd in parlementaire geschiedenis en te gast.

Leidt BBB’s landbouwbeleid tot minder boeren?

BBB staat bovenal bekend als de partij die opkomt voor de boerenbelangen. Maar cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers ziet in de plannen van BBB vooral een terugkeer naar een landbouwpolitiek die al decennia het aantal boeren in Nederland drastisch heeft doen krimpen. Hij is te gast.

Hoe GroenLinks-PvdA laveert tussen rode en groene idealen

Al meer dan 50 jaar is het een worsteling voor links: hoe verenigen we onze rode én onze groene idealen? Oftewel: hoe zorgen we goed voor de arbeider, maar ook voor het milieu en het klimaat? Journalist Coen van de Ven van de Groene Amsterdammer schreef over de fusie van GroenLinks en de PvdA, en dook voor ons in de geschiedenis van die worsteling.

De wolf in het CDA-verkiezingsprogramma

“Voor de wolf is geen plek in Nederland” stelt het CDA in zijn verkiezingsprogramma. En dat denken over de wolf is niet nieuw. Sinds de wolf in 2018 zijn herintrede deed in Nederland zijn veel burgers bang voor de gevolgen.

Die angst voor de wolf past in een eeuwenlange traditie, zo weet Kristof Smeyers, die het nieuwe boek Wolf over de cultuurgeschiedenis van het dier schreef.

Boeken met Lotfi El Hamidi

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Lotfi El Hamidi. Hij bespreekt Joe Sacco - Footnotes in Gaza.

Column van John Jansen van Galen

Het Spoor Terug: Kweekje #3: Ontworteld

De geschiedenis van kweekjes blijkt ook een verhaal van ontworteling te zijn. Om iets te bereiken in het leven, te studeren of te werken, moesten Surinamers naar ‘het moederland’. Maar hoe welkom was Nederland voor haar overzeese kinderen? Elke nieuwe migratiegolf bracht nieuwe kweekjes voort. Ze werden kweekjes in een land waar het moeilijk wortel schieten is. Het verlangen naar Suriname en gemis van famiri klinkt door op de cassettepost die families elkaar stuurden.

Nicole’s moeder Jetty kent het gevoel als geen ander. Om verder te studeren moest ze haar baby Glynis - Nicole's oudere zus - achterlaten in Suriname. Nicole kan het zich niet voorstellen. Maar, ontdekt ze in gesprekken met andere kweekjes, misschien is de traditie van kweekjes ook een kracht? Socioloog Aspha Bijnaar wijst op de oorsprong van kweekjes: de trans-Atlantische slavernij. Was het systeem van kweekjes een overlevingsstrategie? Ondertussen probeert Nicole de keuze van haar moeder om haar achter te laten, te begrijpen.