In deze OVT-zomerserie analyseren Michal Citroen en Jos Palm met ooggetuigen, klokkenluiders en historici parlementaire enquêtes uit het verleden en de toekomst. Leert de overheid van haar fouten?

Luister tussen 10 juli en 31 augustus naar 'als de overheid faalt', elke zondagochtend 10.15 in OVT op NPO Radio 1 en in de OVT-podcast. Na uitzending vind je alle afleveringen onderaan deze pagina.

als de overheid faalt

over deze serie

Drie keer gaan we in de nabije toekomst zien hoe zo'n parlementaire enquête werkt. Want de Tweede Kamer besloot het beleid inzake Corona, Gaswinning in Groningen en fraudebestrijding zoals in de Kindertoeslagenaffaire te onderzoeken en achteraf te controleren. Drie keer in korte tijd is ongebruikelijk, maar toch kent de geschiedenis kent vele momenten wanneer de overheid ook te kort schoot.

Wat voor lessen zijn er van deze fouten geleerd, wat voor oplossingen zijn bedacht, wat moet voorkomen worden? Wanneer heeft een parlementaire enquête zin, en wat zijn de valkuilen?

OVT blikt deze zomer terug op 7 historische parlementaire enquêtes. 7 keer nemen Michal Citroen en Jos Palm die falende overheid onder de loep. Met ooggetuigen, historici, klokkenluiders, journalisten die misstanden onthulden, voormalig ministers en voormalig commissieleden. In de laatste aflevering kijken ze naar de 3 enquêtes die eraan komen.

Colofon:
Presentatie en redactie: Jos Palm en Michal Citroen
Productie: Dini Bangma
Illustraties: Veerle van der Veer

luister de afleveringen na uitzending hieronder ( 1 t/m 8 van 8 )