Waarom ging de beursgang van Jack Ma's Ant Group niet door, wat betekent dat voor de wereld en wat is een beursgang eigenlijk?

Elmar Veerman

Jack Ma, de rijkste ondernemer van China, schreef geschiedenis toen aandelen van zijn online winkel Alibaba in 2014 op de beurs van Wall Street verhandelbaar werden. Met een opbrengst van 25 miljard dollar (destijds 19,5 miljard euro) was het de grootste beursgang ooit.

Verwar dat bedrag trouwens niet met de waarde van het hele bedrijf, want maar een klein deel van de aandelen werd aangeboden. Alibaba als geheel werd op dat moment gewaardeerd op 237 miljard dollar.

Ant Group

Sindsdien heeft Ma zijn zakenimperium nog veel verder uitgebreid. Met name Alipay was enorm succesvol. Het mobiele betalingsplatform werd in 2020 door 1,3 miljard klanten en 80 miljoen bedrijven gebruikt. En zo had hij nog meer bedrijven in de financiële dienstverlening.

Die waren allemaal verenigd in de Ant Group, en de beursgang daarvan moest Jack Ma’s grote klapper worden. In oktober 2020 zou Ant aandelen gaan uitgeven ter waarde van 34,5 miljard dollar.

Op de beurzen van Hongkong en Shanghai tegelijk, zodat het bedrijf (waarvan de totale waarde werd geschat op 313 miljard dollar) geld van Chinese én buitenlandse investeerders kon aantrekken.

geleend geld

Bijna iedereen in China regelt zijn geldzaken met de app van Ant, dus de investeerders stonden in de rij. Dit werd een historische dag! De vraag naar aandelen werd een ware hype. Uiteindelijk vroegen investeerders honderden keren meer aandelen aan dan er op de markt zouden komen.

Dat zijn natuurlijk krankzinnige hoeveelheden. Veel potentiële kopers in China hadden het benodigde geld helemaal niet zelf, maar konden dat wel lenen. Hun hoop was dat de aandelen direct na de beursgang in waarde zouden stijgen, net als bij Alibaba was gebeurd.

de speech van Jack Ma

Vlak van tevoren hield Jack Ma een speech. Daarin zei hij dat het financiële systeem van China helemaal verkeerd in elkaar zat. Het was eigenlijk nauwelijks een systeem te noemen, vond hij.

Met andere woorden: de overheid faalde. Zoiets kun je niet zonder gevolgen zeggen in China. De Chinese overheid trapte plotseling op de rem, en niet alleen vanwege deze trap tegen het zere been.

Ant Group zou als commercieel bedrijf wel érg machtig worden in het land, terwijl de Communistische Partij die rol graag voor zichzelf wil houden. Het bedrijf verdiende aan elke betaling, terwijl het zelf nauwelijks financieel risico liep. Bovendien was de beursgang zo’n hype, dat kleine spaarders massaal failliet zouden gaan als de koers niet steeg, maar daalde.

strenge regels

Jack Ma verdween uit beeld en de beursgang van zijn machtige bedrijf werd op het laatste moment afgeblazen. Drie maanden lang was hij zoek, en sindsdien blijft hij zorgvuldig buiten de schijnwerpers. Over Ant Group heeft hij weinig meer te zeggen, en de Chinese staat des te meer. Die heeft trouwens ook andere bedrijven in de financiële sector aan strenge regels onderworpen.

Chinese en buitenlandse investeerders schrokken van deze botsing tussen het kapitalistische systeem van Planet Finance en de communistische Chinese overheid. Wil je daar meer over weten, kijk dan Hoe de grootste beursgang ooit niet doorging (13 minuten) op YouTube of aflevering 4 van Planet Finance (50 minuten) op NPO Start.