Binnenkort: wereldsteden

Na twee jaar thuisblijven door de coronacrisis gaat avonturier Tom Waes weer op pad en bezoekt hij verschillende steden. Meer dan de helft van de wereldbevolking, dat zijn er ruim vier miljard, woont inmiddels in een stad. Metropolen zoals Caïro (Egypte), Los Angeles (Verenigde Staten) en Mexico City (Mexico) blijven maar groeien. Ze blijken de ideale speeltuin te zijn voor Tom, die altijd op zoek is naar inspirerende verhalen. Ook bezoekt hij Londen, de grootste metropool van West-Europa en Ulaanbaatar in Mongolië, hoofdstad van het dunbevolktste land ter wereld.

1. Caïro

zondag 3 juli, 20.20 uur, NPO 3

Al in de tijd van de oude Egyptenaren had Caïro een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit alle windstreken en dat heeft de stad nog steeds. Tom zoekt uit hoe het is om te leven in één van de grootste steden van Afrika en veruit de grootste in het Midden-Oosten. Want met meer dan 20 miljoen inwoners dreigt Caïro dreigt de laatste jaren compleet uit haar voegen te barsten. Een ‘nieuw Caïro’, op 45 kilometer van de huidige stad, is dan ook in de maak.  

 

 

 

2. Londen

zondag 17 juli, 20.20 uur, NPO 3

Met meer dan 9 miljoen inwoners is de Britse hoofdstad niet alleen de grootste stad van West-Europa, Londen heeft ook nog altijd een enorme aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De ideale speeltuin dus voor Tom, die op zoek gaat naar de verschillende gezichten van deze stad. Zo belandt Waes ondermeer op een cursus ‘English Manners’ en bij de grootste fan van de Britse royals. Tom beleeft ook een unieke avond in de Jamaicaanse wijk Brixton en bij ‘bare knuckle boxers’ in Oost-Londen.

 

 

 

3. Ulaanbaatar

zondag 24 juli, 20.20 uur, NPO 3

Ulaanbaatar is met 1,7 miljoen inwoners een kleine stad vergeleken met de andere steden uit de serie, maar toch verdient het om verschillende redenen een plaats in het lijstje van Tom. Meer dan de helft van de Mongoolse bevolking woont inmiddels in de hoofdstad en het aantal inwoners neemt nog steeds toe. Het traditionele, romantische beeld van Mongolië als een land van alleen maar uitgestrekte steppes lijkt aan herziening toe. Tijd voor Tom om uit te zoeken wat hier aan de hand is.

 

 

 

4. Los Angeles

zondag 31 juli, 20.20 uur, NPO 3

Los Angeles is de tweede stad van de VS en dé Amerikaanse trekpleister voor allerlei dromers. Een stad waar alles kan en niets onmogelijk is. In wijken als Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach of Downtown LA kun je de vreemdste figuren ontmoeten en avonturen beleven. Maar de American Dream heeft ook zijn keerzijde. Dat ontdekt Tom in armere wijken als Compton, waar je geen witte toerist tegenkomt. En even buiten de stad, in de Californische woestijn, ontmoet Waes  mensen die het stadsleven ontvlucht zijn en een alternatief leven leiden, ver weg van de drukte van LA.

 

 

 

5. Mexico City

zondag 7 augustus, 20.20 uur, NPO 3

Met meer dan 22 miljoen inwoners is Mexico-City één van de grootste en invloedrijkste steden ter wereld. In de jaren ’90 was het een gevaarlijke stad met hoge criminaliteitscijfers en miljoenen auto’s die zorgden voor vreselijke luchtvervuiling. Tijdens zijn reis ontdekt Tom dat deze metropool de laatste jaren gigantische veranderingen onderging.

 

 

 

post!

wil je meer post ontvangen?

Meld je dan aan voor de VPRO Reispost, onze nieuwsbrief over onze reisseries:

lees meer over de seizoenen

Reizen Waes: Nederland (2021)

Na Reizen Waes: Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, hij doorkruist op uitnodiging van de VPRO ons land op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

En die vind je dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot het spotten van oehoes en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtsje, de parachute en… te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem.

seizoen 6: Vlaanderen (2021)

Het coronavirus houdt Waes in de zomer van 2020 thuis. In Reizen Waes: Vlaanderen zoekt Tom Waes uit of hij ook in eigen land op avontuur kan. Met duizenden tips van kijkers reist Tom door alle Vlaamse provincies én Brussel op zoek naar bijzondere verhalen, unieke belevenissen en mooie plekken.

seizoen 5: Japan (2020)

Eén grote reis heeft Tom Waes dit jaar gemaakt voor Reizen Waes: een roadtrip door Japan. Daarna gingen de grenzen bijna overal dicht. Tom reist in drie afleveringen meer dan 4.000 kilometer door Japan, van de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het hoge noorden. Hij maakt kennis met eeuwenoude Japanse tradities en fascinerende verhalen.

Reizen Waes blijft thuis (2020)

Verre reizen zitten er voor Tom dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Hij zit dus thuis. Maar het heeft hem wel aan het denken gezet... De afgelopen vier seizoenen van Reizen Waes heeft Tom meer dan dertig verschillende bestemmingen over de hele wereld bezocht.

Hij heeft honderden mensen ontmoet uit de meest verschillende culturen en met de meest uiteenlopende achtergronden. Hoe zou het eigenlijk met iedereen gaan? En hoe gaat iedereen in al die verschillende landen met de crisis om? Hij organiseert een online reünie met de hele wereld.

seizoen 4: Europa (2018)

Tom Waes keert terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer blijft hij binnen de grenzen van het Europese continent. Tom wil tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen. Reizen Waes Europa: acht straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen.

seizoen 3 (2017)

In het derde seizoen trekt Tom opnieuw naar plekken die de gemiddelde toerist links laat liggen. Tom is inmiddels een ervaren reiziger, maar er staan nog veel speciale bestemmingen op zijn verlanglijst. Zo is hij één van de eerste toeristen in Sierra Leone, nadat het land twee jaar lang afgesloten was door de ebola crisis.

Tom bezoekt ook Tuvalu, een eiland dat naar eigen zeggen als eerste zal verdwijnen door de klimaatopwarming. En hij maakt een reis dwars door China, van oost naar west. Negen nieuwe reisverhalen in dit seizoen van Reizen Waes.

seizoen 2 (2015)

Een roadtrip maken met een tweedehands Mercedes over de niet altijd even goede wegen van Albanië. In de voetsporen treden van Chris McCandless, die op 24-jarige leeftijd overleed tijdens zijn eenzame reis door Alaska (ook bekend van het boek en de film Into the Wild). Een tripje maken naar het noorden van Mexico, waar al sinds jaar en dag een drugsoorlog woedt. Of een vakantie doorbrengen in Noord-Korea, om te kijken of dit nu echt zo'n gesloten land is.

De bestemmingen van Tom Waes behoren nou niet meteen tot de meest voor de hand liggende. En dat is precies waarom hij erheen gaat. Na de succesvolle eerste serie zond de VPRO vanaf 3 april 2015 het tweede seizoen van Reizen Waes uit, waarin de onverschrokken Vlaming opnieuw een aantal bijzondere vakantielanden aandeed.

seizoen 1 (2013)

Waarom trekken we altijd naar dezelfde vakantiebestemmingen? Tom Waes trekt naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen. En daarbij heeft hij maar een vraag: kan ik er op vakantie?

In 2014 won Reizen Waes de Vlaamse televisiester voor het beste realityprogramma. Bovendien mocht Tom Waes de ster voor populairste televisiepersoonlijkheid in ontvangst nemen.

alle vpro reisseries