VPRO Tegenlicht

The Gender Games

Gender bestaat al lang niet meer uit een tweedeling tussen man en vrouw. Maar in de sportwereld zijn de categorieën nog wel bepalend en dus vallen er mensen buiten de boot. Hoe kan de sport voor iedereen een plek vinden?

zaterdag 27 augustus online, maandag 29 augustus, 20:25 uur, VPRO, NPO 2

Er is veel onderzoek gaande naar inclusiviteit en gelijkheid in de sportwereld. Steeds meer sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie. Zo behalen campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters de eerste successen. 

Maar er is nog een lange weg te gaan. Bij professionele atletiek- en hardloopwedstrijden worden in de vrouwencategorie nog altijd geslachtstesten gedaan en testosterongehaltes gemeten. Als een vrouw een natuurlijk hoger testosterongehalte heeft kan ze worden uitgesloten van wedstrijden. Het testosterongehalte zou teveel positieve invloed hebben op de sportprestaties.

Aangeboren uitschieters in testosterongehaltes, of andere lichamelijke eigenschappen die voordelen bieden in de topsport, komen veel vaker voor. Ook bij mannen. Geslachtstesten zijn in de mannensport echter nooit voorgekomen.

Dit verschijnsel staat steeds hoger op de agenda, onder meer door de discussie of transgender vrouwen mee mogen doen aan damescompetities. Inclusiviteit in de sport lijkt consequent te botsen met de overtuiging dat biologische verschillen te veel effect hebben op een eerlijke competitie. 

Zijn genderinclusieve sporten en eerlijke competities met elkaar in overeenstemming te brengen? VPRO Tegenlicht werpt een blik op de sportindustrie en vraagt vrouwelijke sporters en gender-theoretici naar hun ideale toekomst van de vrouwensport.

Regie: Nirit Peled
Research: Carlijn Teeven, William de Bruijn
Montage: Paul Delput
Productie: Koos van de Merbel, Regina Rijpkema
Eindredactie: Doke Romeijn, Geert Rozinga

lees meer

  • over de sprekers ↓

    Payoshni Mitra (zij/haar)

    Athlete-rights activist

    Voormalige badmintonner Payoshni Mitra uit India voert nu campagne voor de afschaffing van geslachtstesten in de vrouwensport. Ze wil mensenrechten waarborgen door discriminatie op basis van geslacht of ras binnen de sport te stoppen. Ze is sinds begin dit jaar CEO van de Global Observatory for Gender Equality & Sport, die in samenwerking met UNESCO structurele genderongelijkheid binnen sport aan probeert te pakken. 

    Madeleine Pape (zij/haar)

    Socioloog

    Madeleine Pape is een voormalig olympische hardloper uit Australië. Ze was tijdens haar carrière getuige van genderongelijkheid en de ontwikkeling van geslachtscontroles. Nu is ze socioloog en houdt ze zich bezig met onderzoek naar inclusie en gelijkheid in de sport.

    Judith Butler (die/diens)

    Genderwetenschapper

    Judith Butler is een Amerikaanse hoogleraar politieke filosofie en genderwetenschapper en schreef twee invloedrijke boeken over de rol van gender in de maatschappij. Volgens Butler is gender geen biologisch fenomeen, maar een sociale constructie.

    Anne Liebermann (die/diens)

    Atleet en directeur van Athlete Ally

    Anne Liebermann is een Amerikaanse Muah Thai fighter en strijdt voor sociale rechtvaardigheid voor LGBTQI+ mensen in de sportwereld. Liebermann is directeur van Athlete Ally, een non-profitorganisatie die zich inzet tegen ongelijkheid en discriminatie in de sportwereld.

    Pia Mann (zij/haar)

    Voetbalactivist

    Pia Mann is een Duitse voetbalfanaat en actief in het netwerk Discover Football. Dit Duitse netwerk gebruikt voetbal in de strijd tegen discriminatie. In hun projecten komen voetballers en vrouwen- en LGBTIQ+ rechtenactivisten van over de hele wereld samen om te netwerken en zichzelf te versterken om hun plaats in het voetbal en de samenleving op te eisen.

    Charlotte Jerke (zij/haar)

    DFC Kreuzberg

    Charlotte Jerke is docent op een middelbare school in Berlijn en voetbalt bij de inclusieve voetbalclub ‘DFC Kreuzberg’. Ze is transgender en strijdt ervoor om wetgeving rond transpersonen aan te passen.

    Aminatou Seyni (zij/haar)

    Atleet

    Aminatou Seyni is een atleet uit Niger. Door regels van World Athletics mocht ze niet meer meedoen aan de 400 meter sprint. Ze heeft een te hoog testosterongehalte waardoor de competitie niet meer eerlijk zou zijn. Nu moet ze trainen zodat ze mee kan doen aan de 200 meter, waar hoge testosterongehaltes wel zijn toegestaan. 

    Richard Budgett (hij/hem)

    Medisch directeur van het IOC

    Richard Budgett is de medisch directeur van het IOC. Hij kwam terug op zijn eerdere standpunt dat transvrouwen moest verplichten om hun testosteron te verlagen om mee te kunnen doen in competities.

    Magali Martowicz (zij/haar)

    Directeur mensenrechten IOC

    Magali Martowicz werkt voor het IOC als directeur mensenrechten. Ze werkte mee aan een grensverleggend framework met regels voor transgender atleten, waarin wordt gewaarborgd dat niemand geforceerd mocht worden om keuzes te maken die schadelijk zijn voor je lichaam.

    meer zoals 'The Gender Games'