Van het Russisch gas af: hoe dan?

We willen allemaal af van het Russisch gas: maar hoe dan? Kerncentrales, kernfusie, waterstof? Hoe realistisch zijn deze oplossingen? Er is nog hoop, zegt VPRO-wetenschapsredacteur Rob van Hattum. We kunnen namelijk al heel veel.

Interview door Roland Duong

In de Tegenlicht podcast een gesprek met Rob van Hattum, het wetenschappelijke hoofd van de VPRO. In de jaren tachtig maakte hij zijn eerste programma over waterstof toen niemand er nog van had gehoord. Sindsdien informeert hij de wereld over wetenschappelijke doorbraken in DNA-technologie, zonne-energie, kweekvlees, virusbestrijding. Kortom: technologie die het lot van de mensheid ingrijpend kan verbeteren.

Rob gaat binnenkort met pensioen, dus nu het nog kan maken we graag gebruik van zijn schat aan wetenschappelijke wijsheid. Want we willen allemaal af van het Russisch gas: maar hoe dan? Kerncentrales, kernfusie, waterstof? Hoe realistisch zijn deze oplossingen? Rob heeft de antwoorden en brengt hoopgevende tijding: we kunnen namelijk al heel veel. 

Verder gaan we in deze podcast in op de volgende vragen: hoe ethisch is wetenschap eigenlijk? En hoe belangrijk is de mens eigenlijk in het grotere kosmische plaatje? 

U kunt de programma's van Rob van Hattum onder meer over waterstof en zonneauto's terugkijken op de Tegenlicht site.