Waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?

waar zijn alle heroïnegebruikers gebleven?

De afgelopen jaren is de aanpak van overlast door heroïnegebruikers gierend succesvol gebleken. Alleen, de oplossing mag niet te hard van de daken worden geschreeuwd.

Wanneer heb jij voor het laatst overlast gehad van een heroinegebruiker? Je kan het je waarschijnlijk niet herinneren. De reden? Pakweg de afgelopen vijftien jaar heeft Nederland heroïneverstrekkingen gelegaliseerd. Gebruikers gebruiken tegenwoordig zonder in de straatscène te belanden. In plaats daarvan is er begeleiding en zorg gekomen.

Dennis Lahey, directeur van de belangevereniging voor drugsgebruikers, schreeuwt het liever niet te hard van te daken. Voordat je het weet gaat de politiek er zich weer mee bemoeien. 'Wat nodig is, is een pragmatische aanpak,' zo zegt Lahey. Een aanpak door mensen die begrijpen hoe de wereld van verslaving werkt. Die begrijpen dat drugsmisbruik eigenlijk bijna altijd achterliggende oorzaken heeft, vaak seksueel misbruik. Die begrijpen dat verslavende middelen vaak een medicijn zijn voor een kleurloos leven zonder veel menselijke verbinding. En die begrijpen dat het vaak juist de criminalisering is van drugs die de overlast en problemen veroorzaakt.

Saillant detail: het was minister Dries van Agt, een CDA'er, die ooit zorgde voor een scheiding tussen de zogenaamde hard- en softdrugs. Het was het begin van het ontstaan van de coffeeshops zoals we ze nog kennen, en daarmee mag Van Agt een groot deel van het progressieve drugsbeleid op zijn naam schrijven, aldus Lahey.

Je luistert de podcast hier, of via je favoriete podcastapp.