my big fat Greek corrupt government

Hoe een afluisterschandaal de absurde mate van corruptie in Griekenland (en vriendjespolitiek binnen de EU) blootlegde. Voer voor een tragikomedie.

Tekst Tara Vierbergen Beeld Fien Leeflang

We schrijven maart 2024. Amerika krijgt lucht van illegale afluisterpraktijken van Amerikaanse overheidsfunctionarissen, journalisten en beleidsexperts. Praktijkbegeleider: Israëlische inlichtingenveteraan Tal Dilian. Maker van spionagesoftware Predator en baas van Intellexa, een complex internationaal web van gedecentraliseerde spywarebedrijven (geen paniek, gaan we zo uitleggen). 

Amerika is not amused en neemt geen halve maatregelen: Intellexa en haar web van spywarebedrijven komen op een sanctielijst. Net als Tal Dilian trouwens. En iedereen die linksom of rechtsom bij Intellexa betrokken is. 

Europa dan – en voor dit verhaal Griekenland in het bijzonder: al sinds 2021 raast er een joekel van een afluisterschandaal rondom diezelfde Tal Dilian, z’n Predator en Mitsotakis. En waar Amerika Dilian resoluut bij de lurven pakt, verscheen in Europa jaren na dato enkel een rapport met wat aanbevelingen over hoe spyware in de toekomst te beteugelen.

Verder: nul maatregelen, nul sancties. Mitsotakis gniffelt ondertussen in zijn vuistje en wint in 2023 ondanks alle schandalen (naast het afluisterschandaal waren er ook nog een groot treinongeluk en een scheepsramp) met gemak de Griekse verkiezingen. 

Hoe kán dat? Lees en huiver - en vooruit, lach, want dit verhaal neemt soms zo’n absurde wending dat je je afvraagt of je niet stiekem het script van een tragikomedie voor je hebt. 

in den beginne... schiep Mitsotakis zijn ideale kabinet

Van de extreemrechtse Viktor Orbán weten we inmiddels: omstreden man, omstreden plannen, en, als de Europese Unie even niet oplet: omstreden daden. Op de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, en zijn kameraden (hallo, Ursula von der Leyen), wordt dat label nog niet geplakt. Toch lijkt hij aardig onderweg.

We spoelen terug naar de zomer van 2019. Mitsotakis treedt aan als premier van Griekenland. Vrijwel meteen na zijn aantreden voert hij wat dubieuze veranderingen door. Zo plaatst hij de Griekse geheime dienst (EYP) onder zijn directe toezicht, en zijn neef Grigoris Dimitriadis op het pluche van secretaris-generaal (in die rol is Dimitriadis verantwoordelijk voor het contact met de geheime dienst). Enkele maanden later oppert de premier met succes enkele controversiële bankwetten die vooral amnestie betekenen voor duizenden belastingontduikers en in een aantal gevallen – bij wijze van Bonus Multiplier – leiden tot het vrijgeven van bevroren tegoeden. Een opmerkelijke zet, daar Griekenland net door het oog van de naald en uit een ellendige staatsschuldencrisis is gekropen, deels veroorzaakt door precies dit soort vriendjeskapitalisme.

Met bovengenoemde bankwetten bewijst Mitsotakis tal van prominente belastingontduikers een geweldige dienst. Twee van die mazzelaars zijn Felix Bitzios en Yiannis Lavranos, een Grieks zakenduo met twijfelachtige staat van dienst:

  • Bitzios is grootaandeelhouder van Intellexa, het surveillance-conglomeraat van Tal Dilian en bedrijf achter spionagesoftware Predator, die een telefoon met één druk op de knop omtovert tot afluisterapparaat en bewakingscamera.
  • Lavranos is baas van beveiligingstechnologiebedrijf Krikel, dat toevallig de voorkeursleverancier is van het Ministerie van Burgerbescherming – de afdeling verantwoordelijk voor de Griekse openbare veiligheidsdiensten.

Bitzios en Lavranos dus, niet vergeten, komen we vaker bij terug.

 

predatorgate

Eerst maar ’ns naar de zomer van 2020. Financieel journalist Thanasis Koukakis werkt nietsvermoedend aan een serie verhalen. Over een corruptieschandaal waarbij de grootste bank van Griekenland en Bitzios betrokken waren, bijvoorbeeld. En over vermeende belastingontduiking door Lavranos. Nietsvermoedend, tot Koukakis begint op te vallen dat de batterij van zijn telefoon wel erg snel leegloopt, en de telefoon niet langer overgaat wanneer hij iemand belt, maar er steeds direct wordt opgenomen. Via een bron komt hij erachter dat hij onder surveillance staat van de Griekse geheime dienst.

Die surveillance stopt abrupt op het moment dat Koukakis een verzoek indient bij de onafhankelijke Autoriteit voor Communicatieveiligheid en Privacy (ADAE) om opheldering over de aftappraktijken. Zijn goed recht, ware het niet dat de regering Koukakis de pas afsnijdt door gauw een wet aan te passen die hem precies dat recht ontneemt: de ADAE mag burgers niet langer informeren over hun surveillance als die de nationale veiligheid betreft. Later wordt het vermoeden bevestigd dat die wetswijziging er vooral kwam om het afluisteren van Koukakis geheim te houden.

Als in 2022 bekend wordt dat niet alleen Koukakis opnieuw is bespioneerd, maar ook oppositiepoliticus en lid van het Europees Parlement, Nikos Androulakis doelwit blijkt, heeft Mitsotakis de poppen aan het dansen. Dat spioneren gebeurde ditmaal niet met klassieke en legale aftaptechnieken maar middels de illegale spionagesoftware Predator, waarmee een telefoon ongemerkt helemaal kan worden overgenomen en op afstand bestuurd. Als vervolgens de Griekse autoriteit voor gegevensbescherming dan ook nog ter tafel brengt dat naast Androulakis en Koukakis negentig andere prominente figuren doelwit van de spyware zijn, en de besmette linkjes zijn verstuurd vanaf het toestel van Mitsotakis’ neef Dimitriadis, is de chaos compleet en ‘Predatorgate’ een feit.

Predator is een commerciële en in veel gevallen illegale spionagesoftware die wordt gemaakt en verkocht door Intellexa, een consortium van spywaremakers en -verkopers dat actief is op Cyprus en in Griekenland, Ierland en Frankrijk. Predator is vergelijkbaar met de beruchte Pegasus-software van de Israëlische NSO Group.

Israëlische inlichtingenveteraan Tal Dilian heeft Intellexa op Cyprus opgericht omdat daar minder strenge exportregels voor spionagesoftware gelden dan in Israël.

In 2019 gaf Dilian een roemruchtig interview met zakenblad Forbes, waarin hij vertelde dat Intellexa een spionagebus van 9 miljoen dollar had waarmee hij elk apparaat binnen een straal van vijfhonderd meter kon hacken. Daarop volgde een inval van de politie, die de bus en andere apparatuur in beslag nam.

Dilian verhuisde zijn consortium naar Griekenland, en deed dat met de hulp van Felix Bitzios.

5 ton voor 2 retweets

Griekse bevolking boos. Journalisten boos. Minister van Buitenlandse Zaken boos. Europese Unie boos. En terecht: de lange lijst prominente namen lijkt te suggereren dat het gebruik van spionagesoftware systematisch en op grote schaal plaatsvindt en onderdeel is van een politieke strategie.

En Mitsotakis? Die weet van niets. Of nou ja… in een 7-minutendurende videoverklaring bevestigt hij weliswaar dat er afluisterpraktijken zijn geweest, maar deze legaal waren en hij er bovendien zelf niet bij betrokken noch van op de hoogte was: ‘Ik was me er niet van bewust en zou het nooit hebben toegestaan.’ Best gek, voor een premier die de geheime dienst eigenhandig onder zijn directe toezicht plaatste.

Hoewel de Griekse overheid het gebruik van Predator tot op de dag van vandaag stellig ontkent, gebeuren er vlak na de onthulling een paar opmerkelijke dingen:

  • Het hoofd van de geheime dienst, Panagiotis Kontoleon, stapt op;
  • Bitzios besluit daags na de onthullingen zijn Intellexa-aandelen elders te registreren – bij Thalestris welteverstaan, moedermaatschappij van Intellexa (gevestigd in Ierland en met distributierechten voor de Predator-spyware);
  • De dossiers met informatie over het toezicht op Androulakis en Koukakis blijken ‘per ongeluk’ vernietigd;
  • En tot slot wordt neef Grigoris Dimitriadis gedwongen ontslag te nemen. Een dag voor vertrek besluit hij nog wat stampij te maken: hij spant zogenaamde SLAPP’s aan tegen journalistencollectief Reporters United, nieuwskanaal Efsyn…

…En tegen financieel journalist Koukakis vanwege het delen van een artikel op X over het afluisterschandaal: ‘Ik kreeg een SLAPP van honderdvijftigduizend euro omdat ik een verhaal had geretweet – net als negenduizend andere mensen trouwens. In januari hebben we hier een rechtszitting over gehad; waarschijnlijk wordt deze zaak ingetrokken en gearchiveerd,’ vertelt Koukakis. ‘Het bleef niet bij die ene SLAPP. Er volgde er nog een om dezelfde reden: ik had nog een verhaal over het afluisterschandaal geretweet. Ditmaal wil Dimitriadis 350.000 euro. Da’s vijf ton voor twee retweets.’

Een SLAPP is een ongegronde of overdreven gerechtelijke procedure met als doel mensenrechtenverdedigers en journalisten het zwijgen op te leggen.

SLAPP’s zijn een recent maar helaas steeds vaker voorkomend verschijnsel in de Europese Unie en worden vaak aangespannen door machtige lui tegen journalisten en andere partijen die kritiek uiten (en publiceren) over zaken van algemeen belang.

SLAPP’s worden aangespannen om journalisten te intimideren en censureren, financieel de afgrond in te duwen door ze op te zadelen met de kosten van een juridisch verweer. Het uiteindelijke doel is de journalist het zwijgen op te leggen.

SLAPP-award winner

SLAPP’s dus: ongegronde en overdreven gerechtelijke procedures met als doel een journalist het zwijgen op te leggen – of in ieder geval diens spaarrekening leeg te trekken voor juridisch verweer en een tijdje zoet te laten zijn met een nodeloze rechtszaak, in plaats van het onderzoeken van corruptie. ‘Het gaat hierbij om een bijzonder schadelijke vorm van pesterijen en intimidatie, die wordt toegepast tegen personen die zich inzetten voor het algemeen belang,’ schrijft de Europese Commissie in dit voorstel om journalisten en mensenrechtenactivisten er beter tegen te beschermen.

In totaal eist Dimitriadis met zijn procedures omtrent het afluisterschandaal 3,3 miljoen euro. Overigens blijkt de neef van Mitsotakis sowieso erg goed in het uitdelen van SLAPP’s: hij deed het al dertig keer, wat hem de bijnaam ‘SLAPP-award winner’ opleverde.

‘Mitsotakis is net zo erg als Orbán, alleen met betere tafelmanieren’

Tussenstand: gebruik van Predator wordt ontkend, prominenten stappen op of worden ontslagen, dossiers verdwijnen, er worden SLAPP’s uitgedeeld… en Europees onderzoek naar het schandaal wordt op alle gebied gedwarsboomd, ondervond Europarlementariër Sophie in ’t Veld als prominent lid van Commissie Pegasus, een onderzoekscommissie opgetuigd door het Europees Parlement met als schone taak de handel en inzet van spionagesoftware in de EU in kaart te brengen. Dat ging uiterst moeizaam. Een bezoek aan Griekenland leverde alvast geen informatie op. Op een toegestuurde vragenlijst werd nooit gereageerd. Goed speurwerk resulteerde toch in een gedetailleerd rapport van 159 pagina’s dat leest als een labyrintische spionagethriller. In een interview met NRC vertelt In ’t Veld over haar bevindingen: ‘Europa is een soort eldorado voor de spyware-industrie.’

In een gesprek dat Tegenlicht eerder met In ’t Veld had over het gedulde stilzwijgen van Griekenland, vertelde ze: ‘Het heeft me verbaasd hoe sterk de EVP-fractie (de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement, red.) Mitsotakis beschermt. Toen Orbán nog in de EVP zat, werd hij ook beschermd, maar je zag dat dat tandenknarsend ging. Mitsotakis is net zo erg als Orbán, alleen heeft hij betere tafelmanieren. Hij studeerde aan Harvard, is gelikt… en wat hem erg helpt: hij heeft overal een mannetje zitten. De secretaris-generaal van de EVP is een Griek uit de stal van Mitsotakis. Von der Leyen is van diezelfde EVP-fractie en dikke maatjes met de Griekse premier.’ Tel daarbij op dat Von der Leyen een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie ambieert en ze daarvoor een meerderheid van het Europees Parlement nodig heeft en je snapt het gedulde zwijgen.

Lang niet het hele verhaal trouwens. Wat Intellexa zo grillig en ongrijpbaar maakt, is dat het zich gedraagt als individueel bedrijf, maar onder een consortiummodel opereert en (deels) eigenaar is van andere spionagesoftwarebedrijven. Daardoor ontstaat een schimmige handel en complex web van tussenpersonen en bemiddelaars die nauwe banden met politici onderhouden en elkaar zorgvuldig afdekken.

predator is verkocht aan autoritaire regimes en de EU doet, nou ja, niks. Hoe kan dat?

Sophie in ’t Veld: ‘Onderdeel van de Intellexa-alliantie is het Franse cybersecuritybedrijf Nexa, dat weer banden heeft met de Franse IT-multinational ATOS, waarvan Thierry Breton tot december 2019 de CEO was. Sinds december 2019 is hij Europees commissaris voor de Interne Markt in de commissie Von der Leyen. Daarnaast is-ie dikke maatjes met Macron.’

Nu het volgende: Predator is via Nexa verkocht aan Vietnam waarna het land roekeloze pogingen heeft ondernomen om Vietnamese dissidenten en Europese en Amerikaanse politici en instellingen met de spyware te besmetten. Ze hadden het daarbij vooral gemunt op Europarlementariërs en hoge ambtenaren bij de VN die zich bezighielden met visserijbeleid, zoals de voorzitter van de Visserijcommissie, Pierre Karleskind.

Visserij is belangrijk voor de Vietnamese economie, maar het land worstelt al jaren met illegale visserij. Reden voor de EU een gele kaart te trekken en het land te waarschuwen voor een Europees invoerverbod.

In ’t Veld: ‘Predator had helemaal niet verkocht mogen worden aan Vietnam, omdat het geen democratie is en mensenrechten er niet worden gerespecteerd. Daarbij komt Karleskind uit de stal van Macron. Waarom blijft het daar zo stil? Het zou een immens schandaal moeten zijn, maar er gebeurt helemaal niets. Het wordt totaal onder het tapijt geveegd.’

ons kent ons

Toch kunnen we inmiddels een aardige who’s who-puzzel leggen:

Laten we beginnen bij de Intellexa-alliantie van Tal Dilian, standplaats: Griekenland. Intellexa maakt Predator, maar doet dat niet in Griekenland. In meerdere landen van de EU wordt een stukje van de software gemaakt, een deel in Hongarije, een deel in Macedonië… het maakt reguleren lastig, omdat er niet één verantwoordelijke valt aan te wijzen. 

Felix Bitzios is grootaandeelhouder van Intellexa en een goede bekende van Tal Dilian. Bitzios heeft kortje lijntjes met Yiannis Lavranos, die de scepter zwaait bij het beveiligingstechnologiebedrijf Krikel.

Krikel is voorkeursleverancier van het Griekse Ministerie van Burgerbescherming, waar het bedrijf zeven contracten mee sloot. Zes daarvan waren vertrouwelijk. In 2020 had de Griekse geheime dienst (EYP) al eens een legaal afluistersysteem van het Italiaanse bedrijf RCS Labs gekocht. Krikel was betrokken bij de levering daarvan, en Grigoris Dimitriadis verantwoordelijk voor de contacten tussen de regering en de geheime dienst. 

Saillante puzzelstukken:

  • Bitzios en Lavranos waren allebei actief betrokken bij de oprichting van Krikel in 2017
  • Krikel en Intellexa zijn aan elkaar gelinkt via het bankwezen
  • Beide heren waren op goede voet met Dimitriadis en profiteerden allebei van lucratieve overheidscontracten

Kortom, ons kent ons.

Een andere mogelijkheid: Predator is verworven via Ketyak (lees: het Centrum voor Technologische Ondersteuning, Ontwikkeling en Innovatie), een zogenaamd onafhankelijke dienst die in 2020 is opgericht door Kontoleon, het voormalige hoofd van de van de geheime dienst. Op papier opereert Ketyak op afstand van de EYP (het heeft bijvoorbeeld een ander BTW-nummer), in de praktijk kun je Ketyak beschouwen als een geheime dienst binnen de geheime dienst. 

Saillant puzzelstuk bij dit verhaal: er zijn getuigen die werknemers van Krikel hebben zien werken bij Ketyak, naar verluidt ‘pro bono’. Ook dubieus: de veertig miljoen euro die Ketyak zou hebben ontvangen uit de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (een tijdelijk middel waarmee de EU subsidies en leningen aan EU-landen kan geven om te investeren in hervorming en zo de coronacrisis te boven te komen) via een vertrouwelijke aanbestedingsprocedure.

‘Het lijdt geen twijfel dat er nauwe banden en onderlinge afhankelijkheden bestaan tussen bepaalde personen en gebeurtenissen in verband met de regering, de EYP en de leveranciers van spionagesoftware,’ aldus Commissie Pegasus. In ’t Veld concludeert in een interview met NRC: ‘Als Mitsotakis zegt dat Griekenland nooit Predator heeft gekocht, dan is dat waarschijnlijk waar. Hij heeft vriendjes bij Intellexa die hem die dienst verlenen.’

griekenland duldt geen kritische journalistiek

Dat het met de persvrijheid en rechtsstaat in Griekenland droef is gesteld, getuige bovenstaand relaas en dit alarmerende rapport. Het resultaat van jarenlange erosie van persvrijheid in het land, een probleem dat is ontstaan tijdens de financiële crisis, toen mediawinsten afnamen en de media afhankelijker werden van financiële steun. ‘Nieuwsorganisaties werden partijdiger, kritische berichtgeving nam af, en bedreigingen aan het adres van journalisten juist toe,’ schrijft Amerikaanse nieuwssite Politico. ‘In Griekenland zijn daardoor twee parallelle media-universums ontstaan,’ aldus Der Spiegel-journalist Giorgos Christides.

Thanasis Koukakis kan dat beamen en vertelt dat het tijdens de coronapandemie nog eens extra duidelijk werd hoezeer de Griekse overheid kritische berichtgeving hekelt en ook actief dwarsboomt. Koukakis: ‘Aan het begin van de pandemie had de regering twintig miljoen uitgetrokken voor het plaatsen van gezondheidsadvertenties. Media met een kritische toon ontvingen veel minder advertentiegelden dan overheidsgezinde kanalen. Sommige media werden zelfs helemaal uitgesloten van de campagne, zoals Griekse krant Documento. Tegelijk bevond zich op de advertentielijst een aantal niet-bestaande sites en obscure blogs met weinig tot geen lezers die wél in aanmerking kwamen.’ Dat riekt naar het misbruiken van belastinggeld. International Press Institute stuurde daarop een brief om opheldering. Die kwam er niet.

Tel daar nog bij op: de onopgeloste moorden op journalisten Sokratis Giolias en Giorgos Karaivaz, en een omstreden nieuwe wet die beweert desinformatie aan te pakken – maar waarvan de vrees is dat deze vooral zal worden gebruikt om kritische journalisten mee achter slot en grendel te krijgen… en it all makes sense dat Griekenland in Europa het slechtst scoort op het gebied van persvrijheid. Het land bungelt op de World Press Freedom Index op plek 107 van de 180, ver onder Hongarije (72) en Polen (57) en net onder Qatar en Thailand. 

En Mitsotakis? Die noemt de persvrijheidsindex onzin en Reporters Without Borders (die de lijst jaarlijks herzien) onbetrouwbaar.