Belgische cyberfilosoof, (mede)oprichter van de P2P Foundation en de Commons Strategies Group en auteur van "De wereld redden: met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving".

Michel Bauwens is oprichter van the Peer-to-Peer Foundation (P2P Foundation), een non-profitorganisatie die wetenschappers en activisten over de hele wereld samenbrengt om peer-to-peer-netwerken en praktijken te onderzoeken, vastleggen en promoten. Bauwens definieert peer-to-peer als "een sociaal systeem waarbij een individu deelt met een systeem. Het is een vorm van communal shareholding: je geeft iets aan een systeem wat het systeem beter maakt, waardoor je zelf van het systeem genieten kan."

In een artikel uit 2005, The Political Economy of Peer Production, legt Bauwens uit dat een peer-to-peer-systeem zich afzet tegen de kapitalistische focus op de creatie van ruilwaarde voor staat en/of markt. In plaats daarvan komt de focus op productie van gebruikerswaarde voor de gemeenschap te liggen. Deze 'derde vorm van productie' gaat samen met een 'derde vorm van bestuur', waarbij niet de markt, maar de gemeenschap van producenten het proces besturen. Gebruikerswaarde valt dan niet in handen van het bedrijfsleven of de staat, maar wordt universeel beschikbaar gesteld. The P2P Foundation biedt een platform aan mensen die zich bezighouden met het realiseren van open, gratis, participerende en commons-georiënteerde zienswijzen.
 

In 2013 bracht Bauwens het boek 'De wereld redden: met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving' uit, waarin hij een gesprek over de P2P-maatschappij voert met journalist en co-auteur Jean Lievens. In dit werk verbindt Bauwens verschillende fenomenen met elkaar, waaronder de samenwerkingseconomie, open source, crowdsourcing, fab labs, microfabrieken en de makersbeweging. Volgens de Belgische filosoof leiden deze ontwikkelingen ons naar een postkapitalistische samenleving. Binnen deze nieuwe maatschappij wordt de markt onderworpen aan het algemeen belang, de productie geherlocaliseerd en neemt de internationale samenwerking tussen mensen toe. Dit peer-to-peer systeem, meent Bauwens, signaleert het ontstaan van een nieuwe sociale orde, die de komende veertig jaar zal domineren.

Michel Bauwens tijdens de shiftN/Plan C-workshop 'De Peer-to-Peer economie: de toekomst van ondernemen?', 26 april 2013, Leuven.

De commons

Michel Bauwens is medeoprichter van de Commons Strategies Group (CSG), een partnership dat zich inzet om de commons als gedachtengoed en als praktijk prominenter op de kaart te zetten. De CSG bevordert en assisteert commons-gerichte projecten, activisme, onderzoek en onderwijs vanuit de overtuiging dat het een uitkomst biedt: een alternatief voor de falende vormen van bestuur van de huidige 'fundamentalistische marktwerking'. De organisatie is actief in Europa, Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika. Bauwens, woonachtig in Thailand, houdt zich voornamelijk bezig met de initiatieven en projecten in Azië, Europa en Noord-Amerika.

In 2012 werd Michel Bauwens door het Post Growth Institute tot nummer tweeëntachtig van de honderd meest inspirerende mensen benoemd. Deze lijst, The (En)rich List, is een parodie op de bekende Forbes Rich List, en biedt een overzicht van de mensen die de meest duurzame toekomst weten te realiseren, door samen te werken met anderen.

Tegenlicht Meet Up

Michel Bauwens praat op woensdag 3 december 2014 via Skype na over de aflevering 'Hoezo samen delen?' tijdens de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meepraten? Meld je gratis aan via de website van Pakhuis de Zwijger.